Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

L’Espluga reviu els 80 anys de la retirada de les Brigades Internacionals

L’Alberg Jaume acull l'acte commemoratiu del comiat d’homenatge d'ara fa 80 anys a més de 2.000 combatents
Durant l'acte s'ha projectat un reportatge sobre els brigadistes internacionals. | J.V.

 

El 18 de juliol de 1936, un grup de militars rebels entre els quals hi havia el general Franco, es van alçar contra el govern democràticament constituit de la República espanyola. Aquests fets van propiciar que la internacional Comunista, a París i Moscou, es replantagés com podia ajudar la República. I es va decidir enviar voluntaris d’arreu del món a Espanya perquè s’incorporessin a l’exèrcit republicà. El dia 25 d’octubre de 1938 –avui fa 80 anys–, els brigadistes integrants d'aquell exèrcit, es van acomiadar a l’indret aleshores conegut com ‘Villa Engracia’ -l’actual alberg Jaume I.

 

Un dels assistents amb un mocador del 'Batallon Garibaldi 12a Brigada Internacional'. | J.V.

 

2.000 brigadistes a l'actua alberg Jaume I

Coincidint amb aquesta èfemeride, el Departament de Justícia ha commemorat la retirada de les Brigades Internacionals de la Guerra Civil, en un acte al pati de l’Alberg Jaume I de l’Espluga de Francolí; el mateix lloc on el 25 d’octubre de 1938, ara fa exactament 80 anys, es va fer un homenatge a uns 2.000 brigadistes, en representació de tots els brigadistes, que havien de tornar als seus països. Diverses poblacions del sud de Catalunya van organitzar festes per acomiadar-los, però l’acte central es va fer a l’antic balneari habilitat com a hospital militar, que actualment és l’alberg Jaume I. Van ser acomiadats per Juan Negrín –president del govern de la segona República espanyola–, i pels principals caps de l’exèrcit de l’Ebre.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha descobert un plafó en record d'aquells fets. | J.V.

Molta emotivitat i records

L’acte d'avui ha reunit més d’un centenar de familiars dels brigadistes i representants de diverses associacions vinguts de països com Itàlia, França, Gran Bretanya i Estats Units. Molta emotivitat, records i anècdotes han envoltat la jornada. La consellera de Justícia ha descoert un plafó en record d’aquells fets.

 

Primer pla d'un antic combatent, Lluís Martí Bielsa, responsable polític de les Joventuts Socialistes Unificades al 32è grup de la Guàrdia d'Assalt, amb el puny alçat. | J.V.

 

Fotografies icòniques de la Guerra Civil

Diversos fotògrafs i corresponsals internacionals van immortalitzar aquell dia del 1938 a l'Alberg Jaume I amb algunes de les fotografies més icòniques de la Guerra Civil. Al final de l’acte, les infermeres de l’hospital militar van ballar amb els brigadistes.

 

Exposició amb fotografies de de diversos fotògrafs i corresponsals internacionals que van immortalitzar l'acte del 1938. | J.V.

 

 

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris