El Danseu Festival de Les Piles de Gaià tanca amb èxit la seva 7a edició

Més de 1000 persones han passat per Les Piles de Gaià durant aquest cap de setmana. Ja s'ha anunciat la data de l'edició 2020
'Pink Unicorns', de la Macana, es va poder veure aquest diumenge. | Marta Arjona, Mei Casabona/DansPXL

 

El petit municipi de Les Piles de Gaià s’ha convertit durant aquesta darrera setmana en capital de la dansa. El passat dilluns 5 d’agost arrencava la primera edició del programa de residències ‘Al Camp’, que escalfava motors per al Danseu. Divendres, els carrers del poble van prendre el protagonisme amb espectacles per a tots els públics.

El Danseu arrencava divendres a les 18.00 hores a la Sala, amb una sessió especial de projecció de cinedansa de la mà del festival Choreoscope. Tot seguit, el públic es dirigia a l’Hort per deixar-se emportar per les ‘Rodadoras’ en una piscina de terra, per després seguir a dues velletes que feien acrobàcies amb una bicicleta i acabar la nit amb dansa i el Bolero de Ravel.

En total, més de 400 persones van assistir a aquesta primera jornada de festival. El plat fort però, arribava dissabte. De nou, la tarda arrencava a l’Hort amb un nou passi de ‘Rodadoras’, per després desplaçar-se cap a la Plaça Roja per l’estrena de ‘Rise’ de Wonderground, un espectacle on els ballarins, majoritàriament en silenci, van demostrar una tècnica acrobàtica i en dansa excel·lent.

L'espectacle 'Rodadoras' va donar el tret de sortida al festival. | Marta Arjona, Mei Casabona/DansPXL

La Font era el tercer espai de la jornada, on es donaven cita dues de les companyies de dansa contemporània més importants actualment en el nostre país. En primer lloc Humanhood feia emocionar al públic amb ‘Nomadis’, un duet curt però amb la intensitat física i emocional que sempre caracteritza a la companyia.

  

Seguidament, la Intrusa presentava ‘Niágara’, una peça que divertia i alhora emocionava al públic per la força dramàtica i explosiva que presentaven les intèrprets. Finalment, i abans d’una sessió de música electrònica en directe per portar la festa al Danseu, la Plaça Roja acollia l’estrena d’ ‘Oblea’, nova producció de la companyia La Taimada (coproduït per Danseu Festival), ja coneguda a Les Piles, on el públic va ser una part essencial de la peça, que acabava amb la figura de ‘La Pietat’ de Miquel Àngel representada pels dos ballarins.

El públic familiar, protagonista de diumenge

Diumenge el protagonisme era pel públic familiar. Des de primera hora de la tarda les famílies podien gaudir d’ ‘El secret de la Nanna’ amb la Cia de Teatre Anna Roca, que els transportava en una caravana molt especial. La sala es quedava petita en l’acollida de l’espectacle ‘Un món de cartró’ de Creamoviment, on l’espai es mostrava ple de caixes de cartró que servien per interactuar entre uns i altres.

El punt final de la nit era a la Plaça Roja, on la Macana presentava un espectacle molt especial ‘Pink Unicorns’, interpretat pel codirector de la companyia, Alexis Fernández, juntament amb el seu fill Paulo i que finalitzava entre grans aplaudiments del públic. Tancava la nit Mr Dyvinetz que portava des de Xile les seves acrobàcies amb ‘Vari’.

Segons afirmen des de l’organització, s’han superat les xifres d’espectadors de l’any passat, i les primeres estimacions diuen que més de 1000 persones han passat per les Piles al llarg del cap de setmana, gaudint dels treballs de 16 companyies/artistes de 6 països diferents. A més, s’ha comptat amb 2 estrenes absolutes, 2 estrenes nacionals i 1 estrena a Catalunya.

Espectacle de cloenda del Danseu 2019. | Marta Arjona/ Mei Casabona/ Dans PXL

Tot i que el focus del Danseu segueix sent la dansa, l’aposta continua sent obrir la mirada cap a altres formats d’arts escèniques que utilitzen el cos com a instrument principal, ja siguin el teatre, la música, el circ o altres formes d’expressió.

Pel que fa a la valoració de l’organització del festival, el seu director, Pau Estrem afirmava que en aquesta edició «hem fet dues passes endavant». Tot i això, confessava que, abans de començar, sentien que farien una passa enrere per la nova aposta que s’ha fet enguany.

«Aquest any vam decidir no centrar-nos en la formació com hem anat fent i hem ofert el nou programa de residències». Aquest fet ha estat tot un èxit i «ha donat una nova mirada al festival».

El públic del Danseu. | Marta Arjona, Mei Casabona/DansPXL

Pel que fa a l’alcalde de Les Piles, Llorenç Montalà, mostrava la seva satisfacció per la bona acollida de públic que té sempre el Danseu. «Estem molt contents perquè això ens posiciona com a poble en el mapa cultural de Catalunya i és un orgull poder ajudar a tirar endavant un festival en un municipi com és Les Piles».

El Danseu 2020 ja té data

Després d’una edició exitosa i participativa, des de l'organització del festival s’han anunciat les dates de la següent edició; de l’1 al 9 d’agost 2020, incloent-hi de nou, el workshop internacional a més del festival de carrer. El director del festival, Pau Estrem, satisfet amb l’acollida rebuda enguany, remarcava que el secret del Danseu, és el diàleg i la confrontació amb l’espai i el paisatge.

"🎉AGENDA: Tots els actes de la Festa Major de Montblanc 2019!" "Continua el Cicle de Tallers de Sarga a Vimbodí i Poblet"