L’Espluga de Francolí decreta mesures econòmiques per pal·liar els efectes del coronavirus

Les mesures van destinades a les famílies de la Llar d'Infants i l'Escola de Música, als bars i restaurants amb terrassa, comerços i als venedors del mercat ambulant

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha aprovat les primeres mesures per tal de fer front a les conseqüències econòmiques que estan causant les restriccions per aturar la pandèmia de coronavirus.

 

L’objectiu és rebaixar la pressió econòmica de les famílies usuàries de la Llar d'Infants Municipal i de l'Escola Municipal de Música i dels comerços i establiments que no poden fer ús de l'espai públic, com ara les terrasses dels bars o les parades de mercat que no poden atendre al públic mentre duri aquest estat d'alerta.

 

Així doncs, es retornarà o no cobrarà l’import de les taxes i preus públics dels serveis públics que no es presten. En aquest sentit, les famílies no hauran de pagar les quotes ni de la Llar d'Infants Municipal ni de l'Escola Municipal de Música mentre no hi hagi activitat docent, a comptar des del 13 de març.

 

També es retornaran o no es cobraran els imports de l'ocupació de la via pública del mercat ambulant setmanal i de les taules i cadires de bars i restaurants. La Generalitat va decretar que a partir del 14 de març els bars i restaurants ja no podien obrir i, per tant, a partir d'aquesta data els establiments d’aquesta mena, quedaran exempts de pagar les taxes corresponents a l'ocupació de la via pública fins que no s'aixequi la prohibició.

 

Aquestes mesures s'afegeixen a la gratuïtat de la zona blava que va decretar el govern espluguí aquest dilluns dia 16 i que s'allargaran com a mínim fins al 29 de març.

 

S’estan plantejant noves mesures pels pròxims dies

L'Ajuntament també planteja altres mesures que es poden implementar en els pròxims dies però que requereixen un estudi i planificació prèvia abans d'aplicar-les, ja que la situació financera actual de l'Ajuntament de l'Espluga està marcada per l'aplicació del Pla Econòmic Financer i cal estudiar com afecten la regla de la despesa i l'estabilitat pressupostària. 

 

Les opcions que s'estan valorant són la de modificar les Ordenances Fiscals per incloure bonificacions en alguns impostos que afecten els comerços o crear una línia d'ajut per a comerços i establiments afectats pel confinament.

 

Aquestes accions es plantejaran un cop es puguin aprovar els pressupostos del 2020 i aquests estiguin en vigor. També s'espera que a mesura que la situació sigui més estable i el marc legal de les noves mesures estigui més definit, puguin arribar ajudes d'altres administracions supralocals. 

 

Algunes administracions també han anunciat mesures que afecten els establiments, com per exemple, des de l'Agència Catalana de l'Aigua s'ha anunciat que s'aplica una reducció del 50% del cànon de l'aigua a tots els usuaris domèstics durant dos mesos o també una reducció del 50% del cànon que paguen les indústries i la resta d'activitats econòmiques (petites i mitjanes empreses, comerços i autònoms).

 

D'altra banda, el cobrament dels impostos municipals que són gestionats per BASE, també tenen novetats. Els cobraments fraccionats, ajornats o personalitzar que s'havien de cobrar a partir del 20 de març queden ajornats, almenys, fins al 30 d'abril.

Més notícies de la categoria Conca de Barberà