Creix l’oposició als nous parcs eòlics a la Conca de Barberà

Josep Andreu, l'alcalde de Montblanc, va mostrar la seva preocupació en el darrer plenari municipal
Parc eòlic | Francis J Sánchez

La possible ubicació de nous parcs eòlics a la Conca de Barberà continua creant preocupació en els diversos municipis afectats. El passat mes de març es coneixia la notícia que les empreses Naturgy Renovables SLU i Green Capital Power havien presentat projectes a la Generalitat de Catalunya per poder instal·lar aerogeneradors en alguns punts de la comarca i també a l’Anoia i la Segarra. Concretament, es tractaria del parc de Trilla amb un aerogenerador al terme municipal de Llorac; el parc de Seré amb 6 molins a les Piles i 2 a Conesa; el d’Ondara i el d’Esteve amb afectació també a Llorac; i el de Portella, que afectaria Santa Coloma de Queralt amb dos aerogeneradors.

El Consell Comarcal de la Conca, davant del desconcert dels diferents governs locals, va demanar al govern català que els possibles parcs no entorpeixin projectes ja programats i siguin compatibles amb la nova infraestructura d’abastament d’aigua potable, amb les xarxes de telecomunicacions, que es respecti la carta de paisatge i que tinguin el menor impacte visual possible, entre altres aspectes. Alhora, en els respectius plenaris municipals s’ha posat sobre la taula la preocupació que hi ha al territori sobre la incidència d’aquestes infraestructures en el paisatge i l’entorn rural.

Preocupació de Josep Andreu pel parc a la Serra de les Guixeres

En aquest sentit, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, en el primer ple municipal que es va celebrar a la capital de la comarca aquest dimecres 10 de juny, va evidenciar la preocupació que li causa la possible instal·lació dels parcs fotovoltaics a la comarca. Més concretament, va fer incís en el que es podria situar a la Serra de les Guixeres, al terme municipal de la vila ducal, entre Lilla i la Riba.

Segons el batlle, aquesta instal·lació comptaria amb dos aerogeneradors de gran potència, «cosa que podria causar un impacte important en l’entorn i, en aquest sentit, caldria buscar diverses formes de protecció per evitar-ho, com en el cas del Tossal Gros».

Montblanc ha estat el primer ajuntament tarragoní en reprendre els prens presencials. | Àngel Ullate

Rebuig al plenari de Pontils

Per la seva banda, l’Ajuntament de Pontils, en el darrer plenari municipal celebrat el 4 de juny passat, també va mostrar el seu rebuig al parc eòlic que es preveu instal·lar al municipi. Des del govern argumenten que «suposaria un gran impacte per l’entorn i un canvi en les condicions de vida de les persones que resideixen al poble». En la trobada, també es va aprovar que el consistori treballarà amb l’objectiu «d’aconseguir una transició energètica justa, democràtica i sostenible, en especial al sistema elèctric».

En això, la majoria d’alcaldes de la zona coincideixen en el fet que un dels aspectes que més els preocupa és què passarà quan finalitzi la vida útil dels parcs eòlics, al cap de 30 anys. Aquesta qüestió crea incertesa en els municipis, ja que el desmuntatge d’aquestes infraestructures a hores d’ara no està contemplat i els agents que s’han de fer càrrec d’aquest procés queda en l’aire.

"Destacats canvis en la zona blava de l'Espluga de Francolí a partir de dilluns" "La desorbitada indemnització que l'Ajuntament de Montblanc haurà de fer a una empresa"