La Festa Major de l'Espluga de Francolí aposta per un model festiu concret

Els gegants vells de l’Espluga i els nans tricornis acompanyaran les autoritats, la pregonera i la bandera de la vila en una cercavila de dijous que agafa més protagonisme
El regidor de Cultura, Enric Mercadé, va presentar el programa d'actes acompanyat de diverses entitats del poble | Albert Oliva

 

Ahir dilluns 22 de juliol a la tarda es va presentar el programa de la Festa Major en honor a Sant Abdó i Sant Senén de l'Espluga de Francolí. La roda de premsa va estar protagonitzada per Enric Mercadé, regidor de Festes i Cultura, i per diversos representants de les diverses entitats de culturals i esportives del municipi.

 

Una de les principals novetats de la Festa Major d'estiu d'enguany és la reformulació de les tres cercaviles que es desenvolupen pels carrers de la vida en els moments àlgids de la festa. Després de rebre assessorament extern, les diverses entitats de cultura popular espluguines i la regidoria de Festes i Cultura han decidit reorganitzar i dotar de més contingut, per exemple, la sortida ritual de dijous a la tarda, coneguda com la del pregó. 

 

Consulta el programa de la Festa Major de l'Espluga de Francolí 2019!

 

En paraules d'Enric Mercadé, la cercavila d’obertura de la Festa Major, amb l’anada al pregó, «té un gran valor històric, ja que és la més antiga de totes, i enguany es dota de més contingut i presència». Així, els gegants vells de l’Espluga i els nans tricornis acompanyaran les autoritats, la pregonera Assumpta Farran i la bandera de la vila cap a la plaça de’n Canós, on es farà el pregó. Un cop allà, els elements del seguici faran una ballada en honor a la pregonera. Per la seva part, el ball de Diables de l'Espluga protagonitzarà la tronada de després del pregó.

 

Una altra de les novetats del ritual del seguici espluguí serà la inversió de l'ordre de desfilada i actuacions. En la cercavila gran de dissabte i la ballada de lluïment de diumenge al migdia, després de l'ofici, els elements de foc seran els encarregats d'encapçalar les actuacions, ja que d'aquesta manera es segueix el model de desfilada tradicional del seguici al Camp de Tarragona.

 

Un cartell musical de luxe

Assaig de l'orquestra TLP amb el nou director. | C. Sanahuja

 

La programació musical nocturna és un altre dels plats forts de la Festa Major espluguina. Ítaca Band, Portobello, Buhos o la Banda Neon són alguns dels grups més mediàtics del moment que protagonitzaran les nits de Festa Major entre les places de l'Església i Montserrat Canals. Tampoc faltaran les propostes més tradicionals amb la Nova Blanes i l’orquestra Atalaia, amb ball i festa per a tots els públics.. 

 

El concert de Judit Neddermann i l’Orquestra TLP, que compta amb la participació del Cor TLP i els joves migrants sense referents familiars, «és un altre dels actes més destacats del programa, amb segell local i d'una altíssima qualitat», tal com afirma Enric Mercadé. El concert serà gratuït, el divendres 26 de juiliol, amb canvi d'emplaçament a la plaça de l’Església, a partir de les 23.00 h. 

 

La Festa Major més dolça

Les quatre pastisseries de l'Espluga s'han unit de nou per crear "Les postres de Festa Major", que enguany consisteixen en un cremós de coco amb un mousse de pinya i una base de pa de pessic. Aquest producte es podrà comprar a les pastisseries Cobo, Cabal, Farré-Gamell i Ferrer durant els dies de Festa Major i fins a esgotar existències.

 

Potser també t'interessa:

L’Orquestra i el Cor TLP i els joves acollits a l’Espluga fan un assaig conjunt amb més de 80 persones