Mulassa de Montblanc de nit

S'obre un procés judicial arran de la creació de la reproducció de goma de la Mulassa de Montblanc

Segons els Amics dels Gegants, l'entitat gestora de la peça de bestiari, «s'han fet tots els passos correctament» i la propietat de la figura, l'Ajuntament, va donar l'autorització per a les reproduccions

La  reproducció de la Mulassa  de goma de Montblanc haurà d'esperar. Així ho va afirmar ahir  Judit Pere, la regidora de Cultura i Festes, durant la roda de premsa de la presentació del programa d'actes de les Festes de Sant Maties de 2021. En concret, s'ha suspès l'acte de reconeixement als promotors i portadors durant 40 anys de la Mulassa de la capital de la Conca de Barberà, així com la comercialització del ninot de goma de l'element fet per a l'ocasió.

El motiu és que hi ha obert un procés judicial per l'autoria d'aquesta peça del bestiari montblanquí. Així, segons ha informat a través d'un comunicat l'associació Amics dels Gegants, l'entitat encarregada de fer ballar la Mulassa de la vila ducal, tot i tenir l'autorització de la propietat de la peça, l'Ajuntament de Montblanc, «volem manifestar la nostra tristesa provocada pels personalismes d'Ismael Porta Balanyà, i que afectarà tants nens i nenes de la nostra vila que no tindran la il·lusió de tenir el proper 14 de maig la Mulassa de goma, tal com estava previst».

De fet, el nou producte ja tenia més de 180 reserves, fet que evidencia la gran acceptació que ha tingut la iniciativa a la vila, que ja compta amb les reproduccions de la Cucafera i els Gegants. No obstant això, en aquest cas Ismael Porta Balanyà, un dels constructors de la peça l'any 1981, ha reclamat l'autoria, via el seu advocat, i no autoritza aquesta reproducció.

«No compartim aquesta autoria que s'autoanomena, ja que és conegut i publicat en diferents llibres que la Mulassa de Montblanc fou un projecte realitzat per molts joves d'aquell moment i, per tant, els drets intel·lectuals haurien d'estar reflectits en totes aquestes persones», expliquen des de l'associació. Afegeixen que «celebrem que l'Ajuntament hagi dit prou i es resolgui, per la via que sigui, la situació que ha provocat aquest senyor».