Santa Coloma de Queralt recupera els seus safaretjos, uns dels més grans de la comarca

Les jornades ‘Som Terra de Patrimoni’ posaran en valor aquest fet amb una exposició i una xerrada, aquest cap de setmana
Safaretjos de Santa Coloma de Queralt, en l'actualitat. | Cedida

 

Actualment, l’expressió ‘fer safareig’ fa referència a comentar alguna xafarderia, el que en diríem tafanejar. L’origen d’aquesta frase, però, el trobem en els antics rentadors públics, anomenats safaretjos, que esdevenien un lloc de reunió de les dones dels pobles on passaven l’estona comentant els afers del municipi, mentre feien la bugada o esperaven que s’eixugués la roba.

 

Si fem un recorregut pels pobles de diverses comarques, és fàcil trobar zones on se situaven els antics safaretjos. Hi ha molts llocs on els rentadors públics s’han restaurat i són ara llocs per visitar. És el cas de Santa Coloma de Queralt.

 

Aquest municipi de la Conca de Barberà ha recuperat aquest espai tan emblemàtic pel poble i aquest cap de setmana, en el marc de les jornades ‘Som Terra de Patrimoni’, es podran visitar i conèixer una mica millor la seva història.

 

De fet, a Santa Coloma de Queralt ha crescut l’interès per posar en relleu el seu passat i el seu llegat patrimonial, amb iniciatives com la recuperació d’un antic comerç, Cal Jaume Punto, ara però com a botiga museu, o com l’obertura de nous espais al Castell dels Comtes.

 

Safaretjos de Santa Coloma de Queralt. | Cedida

 

Aquest afany per retornar l’esplendor al patrimoni colomí ha passat també per rehabilitar un dels espais que té un paper significatiu en la memòria col·lectiva i fortament vinculat al món femení, com són els safaretjos.

 

En els últims mesos s’ha treballat per reparar i condicionar els antics rentadors públics de Santa Coloma, situats darrere la coneguda Font de les Canelles, on brolla l’aigua del riu Gaià.

 

Els més grans de la comarca

Els safaretjos de Santa Coloma de Queralt van ser dels més grans de la comarca, però no s’han conservat tal com eren antigament. Amb la construcció de la piscina municipal als anys seixanta, es va perdre el costat nord de l’espai.

 

Ara, la intervenció als safaretjos s’ha centrat a reconstruir l’antiga coberta, desapareguda amb les obres de la piscina, per retornar-los així un aspecte més semblant a l’original, reomplint-los d’aigua i fent tasques de reparació i neteja. També se’ls ha volgut fer més visibles amb la retirada de la paret del carrer Gubià que fins ara els amagava, col·locant-hi una gran reixa procedent d’una antiga porta de la piscina.

 

Rentadors públics de Santa Coloma de Queralt. | Ed. Angel Toldrà Viazo – Barcelona (facilitada per Ramon Orga).

 

La pedra de la llinda de la porta d’entrada dels safaretjos de Santa Coloma porta gravada una data: 1820. Tot i això, no es coneix del cert l’any concret de la construcció de l’equipament. Actualment, es poden veure les tres basses, però se sap que antigament també hi havia dues casetes amb safareig a dins: una per a la roba dels malalts i l’altra per a la neteja de l’escorxador.

 

Les tres basses que es conserven són ben diferents les unes de les altres: la de més endins, de pedra picada amb lloses grans; la del mig, també de pedra picada però amb rentadors individualitzats, i entre rentador i rentador hi ha una pedra plana que servia per deixar els coves o la roba; i, finalment, la bassa més propera al carrer, que és la més baixa i s’utilitzava per esbandir la roba.

 

Objectiu: conèixer la vida dels nostres avantpassats

L’actuació que s’ha fet ara als safaretjos no només ha tingut com a objectiu dignificar un espai oblidat sinó també posar en valor un actiu patrimonial i turístic més, que permetrà donar a conèixer la vida quotidiana dels nostres avantpassats, fent visibles les feines de rentar la roba abans que arribés l’aigua corrent a les cases. També es posa de manifest l’ús social de l’espai, és a dir, com a punt de trobada de les dones del poble, i explicant també el paper del món femení en la societat dels segles XIX i XX a casa nostra i donant sentit a l’origen de l’expressió ‘fer safareig’.

 

Rentadors públics Santa Coloma de Queralt l'any 1917. | Arxiu Diputació de Barcelona, facilitada per Ramon Orga.

 

‘Som Terra de Patrimoni’ dedicarà una activitat als safaretjos

La primera activitat que recordarà el testimoni de la feina de les dones als safaretjos es realitzarà aquest dissabte 18 de maig, en el marc de la festa ‘Som Terra de Patrimoni’ amb una activitat al safareig, titulada ‘Memòries líquides. Les veus dels safareigs’, per part de la divulgadora i comunicadora Rosa Vendrell. L’acte tindrà lloc a les 11.30 hores i finalitzarà amb una actuació del Cor Oh!.

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris