Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Un poble partit en dos: la situació de l'esquerda de Barberà de la Conca

L'esquerda creix 1 cm per any i encara se'n desconeixen les causes, l'Ajuntament ha posat en marxa un pla de 4 fases per frenar-ne el creixement
L'esquerda segueix sent el gran problema d'aquest poble de menys de 500 habitants | cedida

 

Ara fa 6 anys, el municipi de Barberà de la Conca es va donar a conèixer nacionalment. El motiu el coneixem tots: l'esquerda que recorre el poble i que ha forçat múltiples desnonaments. En aquell moment, Barberà es va convertir en tema de conversa als diaris, ràdios i televisions del país. Ara, l'any 2018, el tema ha perdut força mediàtica, com era d'esperar, però l'esquerda segueix sent el gran problema d'aquest poble de menys de 500 habitants. En total són 5 les cases afectades, de les quals 4 van haver de tancar-se, a més de l'església del poble a la qual tampoc s'hi pot accedir públicament. Per aquest motiu, hem parlat amb l'Antònia Olsina Blanch, regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barberà, una de les persones que més s'ha implicat en les qüestions del poble, per tal de conèixer l'estat actual de l'esquerda i tota la seva història fins al dia d'avui.

 

Imatge de la façana de l'església de Barberà de la Conca | Benjamí Heras

 

De les primeres queixes al 'boom' mediàtic

Les primeres alertes sobre l'esquerda es reben l'any 2010, «hi havia gent del raval del castell que ens venia a dir que tenien esquerdes importants a casa», diu l'Antònia. A Barberà, però, els problemes d'esquerdes són quelcom habitual. El subsòl del poble té grans quantitats d'aigua i això genera certa inestabilitat en el terreny. D'aquesta manera, les primeres queixes no van ser escoltades; les esquerdes van seguir creixent a poc a poc, però no es va prendre cap mesura.

 

Aquell mateix any, durant el sopar de la Castanyada organitzat per l'Associació de Dones del municipi, un paleta del poble es va acostar a alguns membres de l'Ajuntament, «ell havia sigut el primer a treure importància al tema de les esquerdes, però ens va dir que a casa tenia unes esquerdes com no n'havia vist mai». En aquesta ocasió, alertats per una veu amb coneixement de causa, els membres de l'Ajuntament van decidir posar-se en marxa. «Amb un tècnic vam anar passant casa per casa segons les persones que es queixaven». Es va plantejar un primer estudi de la situació, en el qual es registrava la situació de les esquerdes. Però des de la diputació no es va donar importància.

 

Les esquerdes estan constantment vigilades i es mesura el seu creixement amb el pas del temps | Benjamí Heras

 

L'esquerda va seguir sent una qüestió menor fins que el tema va saltar als mitjans de comunicació, com s'ha dit al principi de l'article. «A partir d'aquí, els polítics vam ser més conscients que hi havia un problema. La diputació va començar a moure's i van arribar els geòlegs». No obstant això, l'Antònia ens comenta que fa poc va llegir un informe de l'any 2011 i que la situació segueix pràcticament igual que al principi, encara es desconeixen els motius de l'esquerda. El cas de Barberà ja s'ha donat a conèixer a altres països. «Ahir mateix vaig veure un dels caps dels geòlegs i em va dir que és un cas raríssim, que han contactat amb l'estranger perquè el que està passant a Barberà és molt especial».

 

Les teories de l'esquerda

En un primer moment els geòlegs van considerar la teoria més popular: les grans quantitats d'aigua del subsòl de Barberà podrien haver provocat aquest moviment de terra, però sembla que aquesta hipòtesi no acaba de quallar. Una altra possibilitat que es contempla és la de la gran presència al subsòl de minerals tous que podrien causar uns resultats similars als de l'aigua. Es coneix que algunes zones pròximes al poble pateixen d'aquest problema i, per aquest motiu, l'any passat es va realitzar una perforació per tal d'analitzar el terreny. Els resultats de l'anàlisi, però, encara no s'han fet públics.

 

Comencen les obres, les 4 fases d'actuació

L'esquerda de l'església, probablement la més coneguda per tothom, va tapar-se en dues ocasions, però va ser una tècnica superficial, i al cap de poc temps tornava a obrir-se. Les obres reals, les que busquen contenir l'eixamplament de l'esquerda, no van començar fins a l'any 2017. El projecte està plantejat en 4 fases, de les quals dues ja estan completes i dues s'espera que s'iniciïn en els pròxims mesos.

 

La primera fase va consistir en la construcció d'un mur de contenció a Cal Sastre i Cal Jurado, dues dels habitatges afectades. La segona fase va consistir en la reforma dels carrers Valentí Almirall i Sant Victorià, els quals es van reforçar amb micropilotatges, uns elements de fonamentació profunda la funció dels quals és transmetre el pes de la càrrega a zones més profundes del terreny. La tercera fase de les obres, encara incompleta, afecta al carrer dels Hortolans, on es troben els altres tres habitatges afectats. L'actuació consistirà a aixecar el carrer i procedir a arreglar el paviment. El cost d'aquestes tres frases es calcula que és d'uns 390.000 €.

 

En els casos més greus, l'amplada de les esquerdes és tal que s'hi pot ficar una mà adulta sense problemes | Benjamí Heras

 

La quarta fase de les obres, que encara s'està licitant, afecta la zona de l'església. La intenció és treure pes per tal que el terreny hagi de suportar menys càrrega. Així, es procedirà a endarrerir el mirador de la plaça de l'església i afegir unes graderies que serveixin de contrapès. A més, s'espera que les graderies tinguin un paper funcional i que els veïns del poble les puguin fer servir per a alguns espectacles. El cost d'aquesta obra s'aproxima als 290.000 €.

 

En total, al voltant de 700.000 € s'invertiran en el projecte de l'esquerda de Barberà. Aquestes obres, però, són de caràcter preventiu doncs, com ja hem dit, encara es desconeix la causa principal d'aquesta fractura. Avui en dia l'esquerda segueix creixent a un ritme preocupant, aproximadament 1 centímetre per any.

 

Si veniu a Barberà, veureu que s'hi respira la mateixa tranquil·litat de sempre, la rutina del dia a dia opaca la preocupació per problemes com aquests. Però resulta ben fàcil xocar amb l'altra realitat, la que no és tan tranquil·la. Només hem d'aixecar una mica la vista des d'algun punt del poble on es pugui veure l'església per trobar la façana partida per la meitat. De moment només es pot confiar que les obres puguin deturar el creixement de l'esquerda i que els experts trobin la causa (i la solució) d'aquesta misteriosa esquerda que, des de fa 10 anys, preocupa als barberencs.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris