Taller per a fer una fruitera de sarga al Centre Cívic de Vimbodí

L'activitat, organitzada pel Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, es durà a terme el pròxim 21 de juliol
El Musei i Forn del Vidre organitza un taller per a fer una fruitera de cul de queixal amb sarga | Ajuntament de Vimbodí i Poblet

 

El Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet, el qual fa poc va celebrar la inauguració oficial de les instal·lacions després d'unes reformes a la planta baixa, organitza un taller per confeccionar una fruitera de sarga amb cul de queixal. L'activitat es durà a terme el cap de setmana que ve, concretament el dissabte 21 de juliol, al Centre Cívic de Vimbodí i Poblet (plaça Major, 12) entre les 10.00 i les 14.00 hores. El preu del taller és de 25 € per persona, els interessats en més informació o en realitzar la inscripció poden trucar al telèfon 615 59 36 71. Junt amb la inscripció al taller s'obtindrà una entrada al Museu i Forn del Vidre, per gaudir de les noves instal·lacions i de les peces de la col·lecció.

La tradició dels sargaires

L'ús de la sarga per a la confecció de cistells, coves i altres estris és una feina tradicional que, com moltes altres d'aquest caire, ha anat perdent força amb els anys. Els sargaires són els mestres de la sarga, el vímet i les canyes, i treballen aquestes matèries primeres amb gran destresa. Les eines utilitzades per al treball de la sarga són: la destral, els podalls, els xerracs i similars, per tallar la matèria primera. Un cop tallada, s'usen altres eines especials, com el pelacanyes, agulles de sac o el xapador, que serveix per a badar les canyes.

Actualment, molts dels productes que tradicionalment es confeccionaven mitjançant la sarga, han substituït aquesta matèria per altres com el plàstic o els metalls. No obstant això, alguns productes mantenen la vigència de la sarga i el vímet com a materials útils. Aquest és el cas del cistell dels boletaires, element de llarga tradició que, gràcies als forats de la sarga, permet escampar les espores dels bolets recollits. Així mateix, els cistells dels globus aerostàtics segueixen utilitzant el vímet gràcies a les seves propietats de lleugeresa i resistència.