El turisme europeu, clau a la Conca de Barberà

Aquest estiu, passa davant del turisme català amb 6.065 persones i l’espanyol amb 4.009 persones

 

Pla general d'un grup de joves dins del recinte del Monestir de Poblet. | laConcaDiari

 

El nombre de visitants a l’Oficina Comarcal de Turisme de la Conca de Barberà aquest estiu ascendeix a 31.202 persones, segons les dades publicades per la pròpia oficina aquest mes de setembre. Això representa un augment un 30% més de visitants respecte l’estiu passat, mentre que les consultes han augmentat un 7% respecte la temporada anterior amb 9.962 consultes. 

 

L’Oficina Comarcal ha augmentat un 11% amb 5.583 consultes i 18.249 persones ateses, l’Oficina de Montblanc ha augmentat un 12% amb 3001 consultes i 9.545 persones ateses, l’Oficina de l’Espluga de Francolí baixa un 16% amb 1.002 consultes i 2.442 persones ateses i l’Oficina de Santa Coloma de Queralt ha augmentat un 1% amb 376 consultes i 966 persones ateses.

 

Les muralles de Montblanc és un dels principals atractius de la comarca.  | Laia Solanellas

 

Lleuger descens de visitants als museus de la Conca

 

El museu del vidre de Vimbodí aguanta tot i la lleu disminució de visitants que hi ha hagut aquest estiu als museus de la comarca. Segons s'assenyala des de l'ens comarcal, aquesta tendència a la baixa de les visites als museus «pot venir donada per diferents factors que incideixen directament al turisme com són els canvis de tendències del turista, l’afectació econòmica, la climatologia, etc.»

 

Les visites a la Cova de l’Espluga contrasten amb les obtingudes l’any passat on l’augment va ser d’un 10% respecte l’any anterior. Pel que fa al monestir de Poblet l’efecte és el mateix quan es venia de 2016 amb un augment espectacular del 44% respecte l’any anterior amb 22.059 visitants i a partir d’aquell any la disminució ha estat progressiva. Les visites tematitzades destinades al turisme familiar han estat les principals novetats del monestir de Poblet.

 

Pel que fa a les visites guiades de Montblanc la principal novetat d’aquest estiu ha estat la possibilitat de visitar el pas de ronda i les torres de la muralla, una experiència sense guia, al ritme de l’usuari, que han realitzat 1.713 persones. La visita guiada al centre històric l’han gaudit 318 persones. També han tingut molta acceptació les visites guiades nocturnes dels divendres i per aquest motiu han decidit seguir oferint-les la resta de l’any.

 

La Ruta Templera i Hospitalera de l’Espluga de Francolí l’any passat va tenir un augment considerable del 35% i aquest estiu ha disminuït un 39% amb 265 visites. A Santa Coloma de Queralt es segueix amb noves visites guiades amb tastos i una nova visita familiar, que han tingut una excel·lent participació amb 546 persones.

 

El turisme europeu és capdavanter a la Conca

 

Segons dades de la Oficina Comarcal de Turisme de Poblet, el turisme europeu és capdavanter a la comarca amb 6.745 persones, passant davant del turisme català amb 6.065 persones i l’espanyol amb 4.009 persones. Del turisme europeu, el francès és qui més visita la comarca amb un 44% i segueixen els països de Rússia 13%, Bèlgica 10%, Alemanya 9%, Gran Bretanya 6%, Itàlia 7%, Holanda 5%, etc.

 

A l’estiu, el turisme català passa en segon lloc i majoritàriament prové de Barcelona i comarques, Tarragona i pobles costers com Salou, Cambrils i La Pineda. En quant al turista espanyol segueix amb la mateixa tendència que els altres estius, primer ens visita el turisme valencià (37%), segueix el turisme de Madrid (24%), Aragó (9%), Andalusia (6%), País Basc (6%), etc. El turista de la resta del món que visita la comarca prové en major part de l’Argentina, EEUU, Mèxic, Brasil, entre d'altres.

 

Perfil del turista a l’estiu a la Conca 

El 49% del turista viatja amb família, el 32% amb parella, el 15% amb grup i el 3% ho fa de forma individual. Majoritàriament la franja d’edat és dels 40 als 65 anys.

 

Allotjament dels visitants

La major part dels turistes fan excursions d’un dia, es a dir, s’allotgen al seu lloc habitual de residència un 27%, a la Conca de Barberà pernocten un 12%, a Salou un 15%, a Cambrils un 12%, a Tarragona un 8%, a La Pineda un 7%, entre altres,...Les pernoctacions a la Conca de Barberà es concentren a Les Masies, Montblanc, L’Espluga de Francolí i cal destacar un augment considerable de les persones que viatgen en autocaravana.