El govern de Reus nega les xifres d'ocupacions que denuncia el barri del Carme

Els veïns asseguren que un de cada quatre els pisos de tot Reus està ocupat | El regidor Marc Arza considera que «fa riure» tot i ser una qüestió seriosa
Marc Arza ha rebatut les dades i acusacions de Josep Machado | Jordi Olària Gras

 

ACTUALITZACIÓ 13.00 h

El govern de Reus no ha tardat a reaccionar a la valoració que el president de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme, Josep Machado, ha fet en relació a les ocupacions il·legals. Machado ha afirmat i repetit que un de cada quatre pisos de Reus estan ocupats. El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Reus, Marc Arza, ha sortit al pas negant-ho rotundament, i demanant que la campanya electoral no perverteixi debats que han de ser seriosos.

 

«El més important és que el debat municipal ha de ser seriós, i no és seriós de cap manera que algú pugui afirmar que el 25 % dels pisos de la ciutat estan ocupats», ha reblat. Afegeix, de fet, que «és tan poc seriós que, tot i que és una qüestió molt greu, fa riure». Ha volgut deixar clar que no hi ha cap matís que es pugui fer a la xifra per convertir-la en certa, ni referint-se només als pisos buits, assegura, hi ha aquest volum d'ocupacions.

 

Admet que l'ocupació d'habitatges suposa un problema a barris antics com el del Carme, però «de cap manera tenim un problema d'ocupacions que superi moltes altres ciutats mitjanes com la nostra», ha volgut aclarir. «Ens mirem l'ocupació d'habitatges tant com una qüestió social, perquè som conscients que hi ha molta gent que ocupa per necessitat, com una qüestió de seguretat i de convivència», ha declarat, per tancar la qüestió.

 

Els veïns del Carme han fet tapiar una casa al carrer de Sant Francesc | Jordi Olària Gras

 

La proximitat de les eleccions desvirtua els debats

Ha etzibat, també, que la proximitat de les eleccions municipals pot contribuir, les setmanes vinents, a desvirtuar alguns debats o discursos. «Estem en unes dates en què ja no sabem si els presidents de les associacions de veïns parlen com a presidents d'associacions de veïns o parlen com a futurs membres d'una llista municipal», ha deixat anar.

 

Es refereix, precisament, a Ara Reus, socis de govern del PDECat i ERC al consistori reusenc. El partit municipalista podria incloure el president veïnal del barri del Carme a la llista i, si més no, apareix al material electoral de la formació. Josep Machado és membre de la comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament —un càrrec no remunerat— com a representant del partit de Dani Rubio i, aquest dijous, es trobava entre el públic de la xerrada del cap de llista.

 

Arza ha recordat la visita que ell i l'alcalde van fer, fa pocs dies, als enderrocs del barri del Carme. Els va acompanyar, precisament, Josep Machado, qui el regidor d'Urbanisme assegura que es felicitava tant com el govern per l'avenç de les obres i per la constitució de la taula de treball conjunta. «En aquella visita, que vam estar una hora plegats, no va fer esment de cap manera a pisos ocupats, per tant, tan greu no deu ser el problema», ha etzibat.

 

Els veïns del barri del Carme tapien la dotzena casa ocupada

El número quinze del carrer de Sant Francesc ha quedat tapiat per evitar ocupacions il·legals | Jordi Olària Gras

 

Els veïns del barri del Carme han fet tapiar una altra casa de la zona després d'expulsar-ne les persones que hi vivien de manera irregular. Segons el president veïnal Josep Machado, ja han tapiat una dotzena d'immobles, unes actuacions que decideixen executar davant de «la lentitud de la justícia i la poca voluntat que es posa per part d'alguns Ajuntaments». Machado afirma que, a la ciutat de Reus, un de cada quatre pisos està ocupat.

 

Els veïns han expulsat els ocupes del número quinze del carrer de Sant Francesc | Jordi Olària Gras

 

L'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme manté el seu full de ruta contra les ocupacions il·legals. Repeteixen que no tenen res en contra d'aquelles famílies que es veuen abocades a ocupar un habitatge per tenir un sostre. Les diferencien clarament, de fet, de les «màfies il·legals» que fan negoci a través de les entrades il·legals i el lloguer de pisos ocupats.

 

És el cas del número quinze del carrer de Sant Francesc, que després d'haver blindat soldant-hi ferros, aquest divendres han decidit tapiar. Segons explica Josep Machado, és un exemple del «negoci lucratiu per les màfies organitzades» que es produeix en alguns d'aquests immobles. Els veïns haurien fet fora els ocupes amenaçant-los de tapiar l'immoble.

 

Els veïns van soldar ferros per blindar l'entrada abans de tapiar la porta | Jordi Olària Gras

 

La xifra d'ocupacions de Reus

«Un de cada quatre immobles de la ciutat de Reus està ocupat», sentencia Machado. Assegura que són dades de la Coordinadora Ciutadana i d'Entitats en Defensa del Territori —es tracta de l'entitat constituïda arran de la sortida d'algunes associacions veïnals, com la del Carme, de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus (FAVR)—. Els tècnics que col·laboren amb aquesta entitat, explica, han fet una radiografia de Reus detectant el nombre de domicilis ocupats i les zones més problemàtiques, així com entrant en alguns d'aquests pisos.

 

Aquests informes de la Coordinadora estableixen que «els barris més perjudicats són el barri Gaudí, el del Carme, el de Sant Josep Obrer, el barri Fortuny i Horts de Simó». Al barri del Carme en concret, aquesta nit passada s'hauria intentat ocupar un habitatge. L'acció s'ha pogut frustrar, segons ha explicat Machado, per la ràpida reacció dels veïns, que haurien avisat la Guàrdia Urbana i haurien acabat precintant l'entrada. 

 

La Guàrdia Urbana de Reus ha precintat l'immoble | Jordi Olària Gras

 

Davant d'aquesta situació, els veïns del barri del Carme asseguren que l'Ajuntament «podria actuar més, se'n podria preocupar». En concret pel que fa al número 15 del carrer de Sant Francesc, mantenen que «aquesta casa podria fer temps que estigués tancada, perquè no està habitable; una casa, si no està habitable, no està habitable per ningú». Apunta directament al consistori, afirmant que «si s'hagués fet un informe com cal, faria temps que serien fora».

 

Els operaris construiran una habitació per protegir els comptadors | Laia Riba

 

Més connexions il·legals que regulars al carrer de Wad-Ras

«A l'edifici de Wad-Ras, de dinou famílies només n'hi havia cinc o sis amb comptador, la resta estaven endollats tots, inclòs el bar». Aquesta és la fotografia que Josep Machado explica que s'ha trobat la comunitat del número cinc quan ha posat en marxa la reparació de la instal·lació elèctrica. En aquesta escala, segons els seus veïns, hi havia hagut la tercera planta ocupada per una família que havia generat problemes de convivència.

 

A més, dos pisos més de l'immoble també estaven ocupats de manera irregular. El cas és, però, que segons han explicat sempre els inquilins, la resta de domicilis estan ocupats de manera regular per propietaris o llogaters. Ara, però, s'ha descobert que els ocupes de la tercera planta i dels altres dos pisos no eren els únics que tenien la llum punxada. Al número cinc del carrer de Wad-Ras ja s'hi va tapiar un dels pisos que els ocupes havien deixat buit.

 

També et pot interessar