tgn

Estiu negre: 12 persones han mort ofegades a les platges de la Costa Daurada

Una de cada tres víctimes arreu de Catalunya, a la Costa Daurada | Només en dos casos onejava la bandera vermella

La Costa Daurada tanca enguany un estiu negre on fins a 12 persones han perdut la vida ofegades a les platges del territori —la més recent, un jove de 31 anys que va perdre la vida aquest dissabte a la platja de l'Ametlla de Mar—. Segons les dades oficials que ha pogut contrastar TarragonaDigital.com, es tracta una dada similar a la de l'estiu anterior i on el balanç de víctimes, per norma general, poc o res té a veure amb factors com la temeritat, la irresponsabilitat o el desafiament de les cèlebres banderes vermelles.

De fet, només dues de les víctimes mortals d'aquest estiu a la costa tarragonina van entrar a l'aigua sota la bandera de prohibició —un d'ells és l'home que va entrar a la mar per salvar dues joves que estaven a punt d'ofegar-se—. El perfil de les víctimes, segons conclou Protecció Civil, és el d'una persona de més de 70 anys que es desmaia a l'aigua en situació de bandera verda. Uns casos que, reconeixen, són «molt difícils de detectar».

Només 2 de les 12 víctimes mortals a la Costa Daurada van entrar a l'aigua amb bandera vermella

«És important subratllar que ni els actes negligents són una pràctica majoritària ni la Costa Daurada és una costa perillosa», valora Montse Font, cap del servei de gestió d'emergències de Protecció Civil. La gran majoria de les víctimes que han perdut la vida ho han fet en platges on hi havia vigilància de socorristes, i només en dos casos s'han produit les tragèdies un cop l'horari de cobertura de seguretat ja havia finalitzat. Cal matisar també que les dues primeres víctimes mortals de l'estiu van produir-se abans de l'inici del servei de socorrisme i vigilància, als mesos d'abril i maig.

SEM Sistema d'Emergències Mèdiques
Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM | Laia Solanellas

Tot i ser un balanç elevat, és similar al de l'estiu 2018, on nou persones van perdre la vida ofegades a les platges del territori —d'igual manera que enguany, la majoria de casos són en platges vigilades i sota bandera verda—. Sí es nota un repunt respecte a l'estiu 2017, quan van morir sis persones a la Costa Daurada per aquesta raó.

El perfil de les víctimes: persones de més de 70 anys que es desmaien a l'aigua en situació de bandera verda

«La meitat de les persones que s'han ofegat són uns casos gairebé impossibles d'evitar: víctimes que es desmaien per altres patologies i que quan el servei de socorrisme ho veu ja és tard», recorda Font. A escala de tot Catalunya, la Costa Daurada és el segon punt del país que ha registrat més ofegaments, només per darrere de la Costa Brava, i Protecció Civil destaca que «les trucades al 112 s'han incrementat en un mig miler de casos» respecte a l'any passat. Les dades també ensorren el mite sobre què a les nits es produeixen més casos: el període de la majoria de les tragèdies ha estat a mig matí, entre les 11.00 i les 14.00 hores.

Només una de cada tres víctimes mortals ha tingut lloc en els temuts dies de mala mar, i una de cada cinc s'ha produït en platges sense cap vigilància. «Seria fantàstic que el 100% de le splatges fossin vigilades les 24 hores del dia, però els recursos són limitats i hem d'ajustar-nos als horaris de més aforament: en cap cas podem concloure que les dades siguin les que són perquè els protocols hagin fallat», sentencia la responsable de Protecció Civil.

ofegament a altafulla
L'helicòpter del SEM, a la platja d'Altafulla per atendre un cas greu aquest estiu | Cedida

També et pot interessar


Comentaris