Nova campanya d'excavació al jaciment de Cambrils del Cavet

L'objectiu és ampliar la superfície del sondeig iniciat en intervencions anteriors en una zona on abunda el material arqueològic

 

L'IPHES ha començat una nova campanya d'excavació al Cavet de Cambrils | TarragonaDigital

 

L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha començat aquest mes una nova campanya d'excavació al jaciment neolític del Cavet de Cambrils. La intervenció va començar el 8 de gener i s'allargarà fins al 28 de gener. L'objectiu principal d'enguany és ampliar la superfície del sondeig iniciat en campanyes anteriors. Aquesta és una zona interessant del jaciment, on es documenta una seqüència d'almenys 13 nivells que han proporcionat abundant material arqueològic, principalment ceràmiques i indústria lítica, i en menor mesura, restes de malacofauna marina i carbons pertanyents principalment al període neolític.

 

 

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

També s'hi ha identificat un possible fossat defensiu construït durant la primera fase de l'assentament que les datacions realitzades situarien fa uns 6.800 anys, en el neolític antic, pel que es tractaria de les estructures d'aquestes característiques més antigues documentades a les comarques meridionals de Catalunya.

 

La intervenció arqueològica compta amb el suport econòmic i logístic de l'Ajuntament de Cambrils, que aporta 7.000 euros a través del Museu d'Història de Cambrils. Aquesta contribució, i les realitzades en anys anteriors, es formalitzen mitjançant convenis específics en el context del conveni marc de col·laboració establert entre el consistori municipal de Cambrils i l'IPHES, signat l'any 2005.

 

A més, el treball de camp i la recerca al jaciment del Cavet forma part del projecte quadriennal de recerca «Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona», finançat per la Generalitat de Catalunya. També està inclòs en el Grup de Recerca reconegut i finançat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca.

La intervenció arqueològica compta amb el suport econòmic i logístic de l'Ajuntament de Cambrils | TarragonaDigital

 

Fins ara, la recerca de l'IPHES al Cavet ha permès ampliar el coneixement que es tenia d'aquest jaciment a l'aire lliure, confirmant la seva ocupació de manera intermitent des del neolític antic fins a època ibèrica, i sent alhora un dels testimonis més antics de l'assentament dels primers grups d'agricultors i ramaders al nostre territori.

 

Emmagatzematge

A banda dels nivells d'ocupació, al jaciment s'han localitzat més d'un centenar d'estructures excavades en el subsòl que s'utilitzaven com a sitges per a l'emmagatzematge de cereals i productes agrícoles, que quan es deixaven d'utilitzar s'empraven com a abocadors. Així, quan s'excaven, s'obtenen les restes de les tasques domèstiques d'aquestes comunitats: fragments de ceràmica, llavors de cereals, petxines i caragols marins i terrestres o carbons. En aquest temps, al jaciment del Cavet se n'han excavat una vintena.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris