Miami Platja viu amb optimisme el primer estiu amb la renovada avinguda de Barcelona

Veïns i comerciants valoren el canvi radical que ha suposat la conversió del primer tram de l'antiga carretera N-340, al temps que demanen més manteniment i més aparcament
L'avinguda de Barcelona a Miami Platja, aquest dilluns, 26 d'agost. | Iván Alcalá

 

Miami Platja viu un estiu diferent. El passat mes de març es va posar en funcionament la remodelació de l'antiga travessera de l'N-340 en el tram d'un kilòmetre que va des de la plaça de Tarragona fins a l'avinguda de Cadis. La nova avinguda de Barcelona ha suposat un canvi d'imatge dràstic i ha dotat d'una nova centralitat aquesta via que travessa en dos el nucli turístic de Mont-roig del Camp.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Després dels problemes generats amb les obres l'estiu passat, ara veïns i comerciants aplaudeixen la remodelació i destaquen l'increment de passejants a la zona. Entre els problemes detectats en aquests primers mesos de funcionament, els usuaris apunten la reducció de places d'aparcament, així com alguns problemes de convivència entre vianants i ciclistes.

  

«La nova avinguda ha omplert de vida la zona»

Carmen Chueca, que té un apartament de segona residència en aquest tram de l'avinguda, apunta que el canvi «ha omplert de vida la zona. Ha estat un canvi brutal i ara tenim unes voreres amples per passejar sense haver d'arribar fins a la platja». Un altre aspecte que apunta és la revalorització de la zona: «Tota l'avinguda té una altra cara. Pots anar passejant de punta a punta i fa goig. Ara també reformarem l'exterior del nostre edifici i això ajudarà a modernitzar tot el barri».

 

Paquita Fresneda és veïna de Miami Platja des de fa 60 anys. «Quan vaig arribar aquí només hi havia pins, pedres i una carretera nacional —recorda—. Aquesta remodelació ha estat molt important, però cal fer més i gastar molts més diners pensant en la gent jove. Miami ha crescut molt, però necessita modernitzar-se». 

 

Antonio Román, que fa set anys que hi viu, afirma que «mai havia vist tanta gent com aquest estiu. Abans era impossible fer un passeig per aquí i més si anaves amb un cotxet de nen petit o en cadira de rodes. Ara és perfecte per caminar o fer exercici i trobes moltes zones per asseure i passar una bona estona».

La renovada via s'ha convertit en un espai per fer exercici. | Iván Alcalá

 

Problemes de manteniment i d'aparcament

Andrea Quirán regenta des de fa cinc anys la botiga de roba Mar Moda, que obre només els mesos d'estiu. Explica que l'any passat, amb tot el moviment de les obres d'urbanització, va decidir no obrir el negoci. Ara, assegura que «la temporada ha anat molt millor del que esperava i fins i tot m'he quedat sense gènere. S'aprecia molta més afluència de persones». D'altra banda, l'Andrea critica la manca de manteniment d'algunes zones que tenen els panots aixecats des de fa mesos, així com els problemes per aparcar a segons quina hora.

 

«Amb l'arribada de l'estiu s'ha desbordat una mica. Han tret moltes places d'aparcament i la gent no pot parar com abans. A més, falta una mica de control amb la circulació dels ciclistes», apunta la propietària de Pollos Isabel, Macrina Navarrete. Tot i això, reconeix que «ha estat un canvi d'imatge del 100%. Abans no hi havia accessos per a vianants i ara la gent pot arribar fent un passeig sense problemes».

 

«Hi ha més gent passejant que cap altre any»

«És un món completament diferent», considera Ana Pardo, propietària de l'hostal, cafeteria i gelateria Pardo, amb més de 30 anys d'història al municipi. «Fa que Miami es vegi més com a poble i ens ha donat molta vida. Abans no es podia ni passar i ara tens gent passejant durant tot el dia, més que cap altre any», afirma. Tot i que ja en tenia abans, les obres han fet que Pardo pugui dignificar la seva terrassa: «Els cotxes passaven pegats i la gent no podia ni seure. Ara la situació és molt diferent».

 

Alguns dels elements del mobiliari urbà instal·lats en l'avinguda. | Iván Alcalá

 

Fa dos mesos que Mirna López va obrir la seva botiga de roba, E'la Shop, en aquest punt neuràlgic de Miami Platja. Fa deu anys que hi viu i assegura que «vaig decidir fer el pas de muntar el negoci després de la inauguració de l'avinguda». Mirna confia que aquest rentat d'imatge ajudi a desestacionalitzar el turisme de la zona. «Hi ha molta gent que té segona residència i que pot venir els caps de setmana —diu—. Ara tenim un passeig que convida a sortir a caminar, però cal que hi hagi coses a fer perquè la gent surti de casa. Tant de bo obrissin més botigues tot l'any».

 

 

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Des de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp, la valoració cinc mesos després de l'entrada en servei de l'avinguda és «més que positiva». El consistori recalca la transformació d'aquest espai del municipi en dos factors, «d'una banda perquè ha suposat un revulsiu per a l'economia local i un nou punt d'atracció turística, i de l'altra perquè s'ha convertit en un nou espai de relació i punt de trobada del municipi, és a dir,  està servint per cohesionar als veïns i veïnes de Miami Platja, que han augmentat la vida social en aquest espai».

 

Les terrasses també omplen de vida el nou passeig de Miami Platja. | Iván Alcalá

 

La conversió de nous trams i la via verda, el futur

Cal recordar que en els pròxims anys s'han d'anar desenvolupant nous trams per convertir l'antiga carretera, tot i que el consistori encara no ha fixat cap pressupost ni calendari d'actuació. La inversió en aquest primer tram va ser d'uns 4,5 milions d'euros, la meitat dels quals van anar a càrrec del Pla de Barris que impulsa la Generalitat.

 

D'altra banda, un altre element clau en la transformació de Miami Platja arribarà amb el desmantellament de l'actual traçat ferroviari, en data encara per determinar. L'Ajuntament de Mont-roig ja ha anunciat la seva intenció de convertir l'espai que deixin les vies, un cop deixin de passar els trens, en una via verda. Perquè això es pugui començar a projectar, però, cal que Adif faci la cessió dels terrenys a l'Ajuntament, una qüestió que serà un dels primers assumptes a treballar amb l'inici del curs polític aquest setembre.