Incendis, amenaces i destrosses: el malson d'una comunitat de veïns de Vila-seca

Els veïns se senten desprotegits per la justícia després de 15 anys amb incidents continus: «Sentim que les nostres vides corren perill»
El pati cremat en un dels darrers episodis viscuts a la comunitat. | I. Alcalá

 

El passat dijous 29 d'agost, un home va calar foc al seu pis, el va tancar amb clau i va fugir del lloc. Els fets van tenir lloc al número 56 de l'avinguda de la Generalitat de Vila-seca. Cinc dotacions dels Bombers van treballar-hi per extingir l'incendi i els Mossos d'Esquadra van aconseguir detenir l'individu a prop del lloc dels fets. Aquest va ser només el darrer episodi viscut en aquest bloc de pisos del barri de la Formiga. La punta de l'iceberg d'una comunitat de veïns que fa 15 anys que conviu amb problemes continus originats per l'inquilí d'aquest habitatge de la segona planta. Així ho han explicat a TarragonaDigital: «Tenim por per la nostra integritat física; ens trobem en una situació de desprotecció».

«Sentim que les nostres vides corren perill»

Són 22 famílies afectades pel comportament d'aquest home, que patiria algun tipus de malaltia mental. «Va calar foc a una muntanya de roba amb un munt de papers a sobre, a sota de l'escalfador d'aigua i al costat d'una bombona de butà. Sentim que les nostres vides corren perill», confessen. No és la primera vegada que els Bombers han d'apagar un foc en el pis. Només cinc dies abans, l'home ja havia cremat un matalàs amb una burilla i va haver de ser traslladat a l'hospital per inhalació de fum. En els darrers deu anys, ha provocat fins a cinc incendis a l'immoble. 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Però els problemes van molt més enllà i les trucades a la Policia Local es produeixen pràcticament cada setmana. «Ha fet les seves necessitats al portal, ha trencat les portes dels comptadors, té problemes d'acumulació, un dia va deixar tots els mobles de casa seva al replà, una altra vegada es va quedar adormit fora...», detalla una de les veïnes del bloc. També el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) ha hagut d'entrar en el pis en diverses ocasions amb un ordre judicial per salvar gossos que tenia vivint en condicions insalubres i sense aliment ni beure.

El darrer incendi va tenir lloc el 29 d'agost i va activar cinc dotacions dels Bombers. | I. Alcalá

Sorolls a altes hores de la nit, brutícia, males olors, destrosses en la comunitat... Els veïns denuncien que fins i tot han rebut amenaces de mort i que no poden viure amb tranquil·litat dins dels seus habitatges. «Molts tenim fills petits que no entenen la situació. Tenen por de trobar-se'l, pateixen ansietat i també tenen problemes per dormir», relaten. Una veïna explica que «la meva filla, quan marxa de casa, em demana que vigili pel balcó per veure que ha sortit del portal. No pot ser que els nens sentin por d'entrar en el seu edifici». 

En una de les nombroses intervencions de la policia, se li van arribar a requisar armes blanques dins del seu habitatge, com un arpó, un arc amb fletxes metàl·liques o una catana. «Els veïns no hem anat mai en contra d'ell, però entenem que la situació és greu i no pot seguir així. Estem en perill i ens trobem que judicialment no podem fer res», lamenten.

«Ens sentim desprotegits per la justícia d'aquest país»

La comunitat del número 56 de l'avinguda de la Generalitat retreu el paper que ha jugat la justícia en el seu cas: «Com que el foc no ha passat del seu pis, no podem interposar una denúncia com a comunitat. Arran del darrer incendi, el departament de Benestar Social de Vila-seca ha fet totes les gestions per ajudar-nos dins de les seves competències, però ens sentim desprotegits per part de la justícia d'aquest país. Hi ha un informe forense que considera que no està prou malament com per a tancar-lo».

Imatge de la porta del veí destrossada. | I. Alcalá

La situació es remunta 15 anys enrere, quan es van acabar de construir els pisos. Els veïns descriuen un infern des que van entrar a viure-hi. Al principi, l'home vivia amb la seva dona i un fill i els problemes es limitaven a l'àmbit domèstic. Uns anys més tard es va quedar sol i va ser quan es van agreujar els incidents. Ara, manifesten que la situació és insuportable i fan un crit de socors: «Només demanem protecció. Aquesta persona no pot viure sola; necessita atenció les 24 hores del dia. És un perill per ella mateixa i per a la resta».

Ordre d'allunyament de 200 metres durant dos anys

L'home té uns 50 anys i suma nou antecedents en la seva fitxa policial. Arran del darrer incendi i la detenció per part dels Mossosla jutgessa li va imposar una ordre d'allunyament de 200 metres de la comunitat durant dos anys o fins que se celebri el judici. Des d'aquest dilluns, 2 de setembre, l'individu no ha tornat a aparèixer per casa seva i els veïns creuen que ha estat ingressat en alguna institució. «Vivim en una situació de calma tensa. Ara dormim tranquils perquè no hi és, però sabem que tornarà», exposen.

"⚫ TRÀGIC: Nou mort a les platges tarragonines" "😡Greu acte vandàlic amb destrosses a l'avinguda Pere Molas de Vila-seca"