Una marxa lenta en favor de les treballadores de la neteja de PortAventura

La manifestació ha comptat amb unes poques desenes de vehicles

Les treballadores de la neteja dels hotels de PortAventura continuen manifestant-se per millorar les seves condiciopns laborals. Des de fa aproximadament un mes, han realitzat diverses concentracions a les portes dels hotels del parc temàtic però avui han fet un pas més: una marxa lenta de vehicles que ha transcorregut entre Vila-seca i Salou.

La marxa lenta ha transcorregut entre Vila-seca i Salou

La marxa ha aplegat unes poques desenes de vehicles, que feien sonar els clàxons i onejaven banderes, i ha transcorregut sense incidents. De fet, anaven custodiats al principi i al final de la filera de vehicles per agents de la Policia Local i de Mossos d'Esquadra. La marxa ha començat a un conegut supermercat de Vila-seca i, després de recórrer els dos municipis de la Costa Daurada, ha acabat al centre comercial Port Halley, on s'ha fet la lectura del manifest. Els treballadors consideren que aquesta actuació és més visible que les concentracions que han fet durant el darrer mes.

Les treballadores consideren que Claro Sol no ha respectat els convenis anteriors

Les treballadores reclamen millores laborals. Asseguren que des que l'empresa Claro Sol es va fer càrrec del servei de neteja de pisos i bugaderia, les seves condicions laborals han empitjorat de manera notable. Asseguren que la situació es tracta d'un «calvari». En un primer moment, segons el Comitè d'Empresa, ja els van intentar canviar els contractes de manera enganyosa mitjançant la carta de comunicació de la subrogació.

També expliquen que l'empresa no tenia la intenció de respectar els drets i les condicions adquirides en els contractes adquirits amb les anteriors empreses que havien realitzat el servei dels hotels. Per aquest motiu, els treballadors també es fixen en el propi parc, de qui consideren que permet a l'empresa la situació que estan patint.

Els treballadors van denunciar a les autoritats laborals la seva situació i, després de no rebre resposta per part d'aquests, van decidir fer vaga. Només així van conseguir obrir un període de negociacions amb l'empresa. Ara bé, els treballadors van entendre que les propostes que els van fer arribar eren insuficients —les qualifiquen de molles—i no les van acceptar.

Els vehicles onejaven banderes dels sindicats i feien sonar els clàxons.
Els vehicles onejaven banderes dels sindicats i feien sonar els clàxons. | Oleguer Domènech.

 

La situació de les treballadores dels hotels de PortAventura cada cop van a pitjor

Des de llavors, Sonia Moreso, secretària del Comitè d'Empresa, assegura que les condicions han anat a pitjor. I si des d'un primer moment reclamaven millores laborals pel que fa a salaris, dies de festa, d'assumptes propis o menys sobrecàrrega de treball, ara expliquen que els exigeixen complir més volum de feina i es veuen més «maltractades».

Sense anar més lluny, ahir dijous les treballadores eventuals van anar a les oficines queixant-se que no els hi havien pagat la quantitat que havien acordat. Una de les treballadores es va posar nerviosa i es va posar a cridar. La situació va acabar amb l'empresa trucant la Policia Local, que va acudir al lloc i va identificar la treballadora.

A més, fa unes setmanes van acomiadar una de les treballadores més antigues, que tenia més sou i bones condicions, al·legant que no deixava bé les habitacions. Les seves companyes, però, expliquen que la seva tasca no era a les habitacions sinó a les zones comunes de l'hotel, com la recepció. Avui al matí s'ha dut a terme la mediació entre l'empresa i la treballadora al Departament de Treball. Hi han participat representants de l'empresa, l'advocat i representants dels sindicats i la treballadora però no han arribat a cap acord.

Negociacions encallades entre Claro Sol i les seves treballadores

Aquest acomiadament, però, ha tingut més efectes. I és que les negociacions que estaven duent a terme empresa i sindicats han quedat suspeses. Des del Comitè d'Empresa no seguiran negociant fins que es readmeti la seva companya ja que «no podem admetre que hi hagi acomiadaments».

Les treballadores de Claro Sol no descarten la vaga

A partir d'ara, se seguiran duent a terme nous passos per tal de pressionar l'empresa i que les treballadores recuperin les condicions laborals que tenien abans. Asseguren que el Comitè d'Empresa s'ha de reunir i proposar-ho al conjunt dels treballadors. La vaga és «més que factible», segons Moreso.


Comentaris