La mediació entre UTE Salou Net i el sindicat STR no atura la vaga de la neteja

Si UTE Salou Net descongela els salaris, STR desconvocarà la vaga immediatament
Els treballadors de la neteja de Salou s'han manifestat en ocasions anteriors. | Cedida.

 

 

Nou intent frustrat per evitar la vaga de la neteja de Salou, després que els treballadors, en una assemblea celebrada al sis d'agost, decidissin convocar-la. La mediació entre la direcció d'empresa UTE Salou Net —l'encarregada de la neteja pública de Salou— i els representants de STR —el sindicat majoritari al Comitè d'Empresa— era una de les darreres opcions, per no dir l'última, que podia desencallar el conflicte. Però l'acord no ha arribat a bon port. S'han celebrat dues reunions a la seu del Departament de Treball a Tarragona. La primera va tenir lloc dijous i va durar unes cinc hores i la segona ha estat aquest matí i s'ha allargat durant una hora aproximadament.

STR rebaixa les pretensions abans de la vaga

Des de STR, expliquen que dijous hi va haver un «acostament de postures». Tant és així que el sindicat assegura que només va demanar que es descongelessin els salaris —que porten quatre anys sense pujar la part corresponent de l'IPC—. Aquest fet implica renunciar a altres de les peticions que es feien fins al moment, com ara una reducció de la jornada laboral setmanal de 37 hores i mitja a 35 o la paga de setembre.

L'empresa es va comprometre a analitzar la situació però avui els han dit que era impossible. D'aquesta manera, la negociació «no ha donat fruits» i el sindicat ha donat per finalitzada la mediació. Toni Carmona, membre de STR, assegura que han fet «un gran esforç» però lamenta que la direcció de l'empresa no ha tingut voluntat de solucionar-ho.

UTE Salou Net diu que les noves peticions de STR no s'han registrat

Ara bé, Josep M. Orts, cap de servei de l'UTE Salou Net, assegura que aquestes noves concessions que STR diu haver ofert, no consten en l'acta de la mediació. D'aquesta manera, no estan registrades i no hi ha una constància legal que s'hagin ofert. A més a més, explica que les mediacions són uns mecanismes als quals s'arriba després de temps de negociacions i on les dues postures estan molt enrocades, una situació que, considera, no s'ha donat en aquest cas. I és que assegura que abans de convocar la vaga només s'havien dut a terme dues reunions: una on es van exposar les reivindicacions i una altra on l'empresa va contestar que no les podien assumir.

Per Orts, s'ha de parlar i negociar molt, abans d'arribar una vaga i assenyala que dues reunions no és el cas. Tenint en compte aquests precedents, considera que STR realment mai ha tingut intenció de negociar i que la vaga ha estat «convocada premeditadament». De manera que, molt abans de convocar-la, ja es plantejaven de fer-la. En aquesta línia, assegura que des de l'empresa «sentim que el sindicat ens coacciona».

STR vaticina un èxit en la vaga

Des del sindicat compten que la vaga tindrà un seguiment entre el 60 i el 70 per cent dels treballadors de la neteja, de manera que vaticinen que serà «un èxit». A més, si no es produeix cap canvi d'última hora, el divendres 17 —dia que comença la vaga—, a les set de la tarda, es realitzarà una manifestació entre la via de Roma i el carrer de Barcelona fins a l'Ajuntament.

Empresa i STR es posaran en contacte si troben solució

De totes maneres, el que sí que consta a l'acta, però, és que les dues parts mantenen la voluntat de negociar i que s'emplacen a posar-se en contacte fins al començar la vaga —divendres a les zero hores— si troben una possible solució. Des de la direcció de l'empresa esperen poder arribar a un acord i que la vaga no s'arribi a produir. I és que consideren que el moment és «complicat», que les dues parts han de posar calma i no ferir les susceptibilitats de l'altra.

Carmona explica que els sindicats no es tanquen a cap solució i que si l'empresa descongela els salaris, desconvocaran la vaga immediatament, tant si la decisió es pren en aquests quatre dies com si es pren una vegada l'aturada ja estigui en marxa. De moment, però, la vaga es manté vigent en l'horari que es va anunciar, del 17 al 23 d'agost, complerts. De totes maneres, des de STR informen que els serveis mínims es compliran tal i com marca la llei.

"Finalitza la 44a edició del FIM de Cambrils amb més de 18.500 assistents" "Els 10 terroristes del 17-A: Novetats després de l'aixecament del secret de sumari"