Pla general del Càmping Les Palmeres, afectat pels temporals

Tornar a començar: Les platges de la Costa Daurada treballen per posar-se a punt de cara a la Setmana Santa

L'inici de la temporada turística concentra les esperances dels qui viuen del turisme | Les destrosses dels temporals obliguen a accelerar

No hi ha un sol municipi de la Costa Daurada que no tingui marcat en vermell les dates ja pròximes de Setmana Santa. Ni un, ni de casualitat, de cap manera. L'inici de la temporada turística  concentra les esperances dels qui viuen del turisme, en especial dels qui l'any passat ja van patir de ple els estralls d'una pandèmia  encara desconeguda que els va deixar les caixes a zero fins ben entrat l'estiu, on les obertures a mig gas no van ser suficients per evitar els números en vermell. Sense turisme, la Costa Daurada esdevé coixa.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

«Si el temps acompanya, esperem que l'arribada de la Setmana Santa  faci bellugar a molta gent cap a l'atractiu de la nostra platja», explica Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i responsable de les àrees de platges i medi ambient. Els grans focus turístics del litoral  de Tarragona tenen en les seves platges els grans atractius turístics  dels mesos de màniga curta, i malgrat les incerteses  de la quarta onada o del PROCICAT ja estan treballant per posar-les a punt després d'uns mesos de destrosses  i lesions, en especials les causades pels darrers temporals.

L'èxit del darrer cap de setmana confirma les bones previsions de la Costa Daurada per a la pròxima temporada turística

A Altafulla, on l'impacte dels darrers fenòmens meteorològics ha fet estralls, ja estan treballant per adequar els accessos més malmesos  i refer-los abans que arribin els primers visitants a la recerca del  sol i platja. Bona part dels treballs s'estan concentrant en la zona del Fortí, la més afectada pels temporals i on imatges com les de les dutxes trencades van obligar a una planificació diferent més enllà del maquillatge per aquesta nova temporada. Des del consistori han avançat que la prioritat és fer desaparèixer l'antiga plataforma de formigó per tal de recuperar espai natural  en un racó crític de la costa. En lloc de les dues dutxes trencades pel temporal, ara n'hi haurà una de nova.

Pla detall de les trampes per a la retenció de sorra a la platja d'Altafulla
Les trampes per a la retenció de sorra a la platja d'Altafulla volen frenar la regressió | Àngel Ullate

Pocs metres més enllà, Torredembarra  celebra que «no vam haver de lamentar danys ni destrosses a causa dels temporals» a les seves platges, molt més àmplies, i els treballs de les darreres setmanes passen per una neteja  exhaustiva del litoral i per la instal·lació de fins a nou passeres  entre les platges de la Paella i del Barri Marítim, que multiplicaran la passera única que hi ha durant la resta de l'any. L'arribada de la Setmana Santa i les bones previsions vindrà acompanyada de les primeres hores de servei de vigilància i socorrisme  des del passat mes de setembre.

Les destrosses dels darrers temporals obliguen a millorar la cara de les platges abans de l'arribada dels primers visitants

A les comarques costaneres del Camp de Tarragona  i les Terres de l'Ebre, el sector es mostra esperançat  amb la boca petita i les previsions són d'una ocupació turística al voltant del 50% de cara als dies festius, un percentatge que s'incrementa de forma notable en el cas dels càmpings, que aspiren a ser la punta de llança i podrien penjar el cartell d'aforament ple en els dies més assenyalats. «Ja hem vist, de fet, com el primer tastet  d'aquest cap de setmana apuntava en aquesta direcció», assenyala Muntadas en relació amb els primers dies de mobilitat permesa per a les bombolles de convivència i a les primeres aglomeracions, encara tímides, vistes a la Costa Daurada.

Pla general de persones passejant pel passeig marítim de Cambrils
El Govern no preveu flexibilitzar les mesures anti-Covid vigents de cara a Setmana Santa. | ACN

Un altre municipi que aboca pràcticament tot el seu múscul econòmic al turisme i a la platja és Cambrils. La localitat del Baix Camp treballa amb l'objectiu de condicionar les seves platges  i de muntar els principals espais de dutxa i de rentapeus que els darrers temporals van deixar en mal estat. L'Ajuntament està centrant la preparació en el moviment de terres i l'anivellament dels accessos  per als milers de visitants que s'espera que treguin el cap per la zona a partir del pròxim cap de setmana, i ja s'estan posant a punt alguns trams concrets de passera en les zones que s'esperen més concorregudes.

En tots els punts de la Costa Daurada, però, un missatge comú: «arribarem a temps». Després dels temporals, de les platges en reconstrucció  i d'un any centrat més a curar-se les ferides que a pensar en gran, els municipis de platja  no tenen alternativa a la de recomençar amb garanties si volen aprofitar les oportunitats  econòmiques que es deriven de l'art de la màniga curta. Malgrat els dubtes, les reticències i un neguit  més que justificat, la costa de Tarragona accelera per fer els deures i no deixar escapar ni un bri d'oxigen durant l'esperada Setmana Santa.