Imatge del Forn del Tallero de Cambrils.

Restauren l'antic forn de pa de Cal Tallero a Cambrils amb l'objectiu de crear un nou espai museístic

L'espai, datat de mitjans del segle XIX, esdevindrà un punt d'interpretació de l'elaboració del pa

El Museu d’Història de Cambrils ha completat la restauració  del forn de pa de Cal Tallero. Després d'inaugurar l'equipament de la Borsa Local d'Habitatge el passat desembre, aquesta setmana han acabat els treballs de neteja i consolidació del frontal d'aquest històric forn de pa situat al barri antic de Cambrils.

Un dels últims forns tradicionals que es conserven a Cambrils

L’edifici del Forn del Tallero es va reformar l'any 2011, però havia quedat sense ús fins fa pocs mesos. Després d'estrenar l'equipament va quedar pendent la museïtzació  de l’obrador del forn de pa, l’únic element conservat de l’antiga casa que va ser enderrocada i reconstruïda com edifici d’equipaments dins el marc de la Llei de Barris pel Pla de Millora Integral del Nucli Antic  de Cambrils.

L’acció que ara s’ha portat a terme ha unificat amb el mateix color dels actuals murs l’obra nova realitzada per envoltar el forn, però sobretot ha permès fixar l’exterior de l’obra original del frontal  del forn per protegir-la. A més, s’ha actuat també sobre els elements de ferro de la boca del forn i s’ha recuperat la il·luminació interior de la cambra circular de combustió. Originalment aquesta font de llum dins era important, ja que el forner havia de vetllar per encendre la llenya, deixar-la cremar i després apartar les brases i les cendres per posar la massa a coure sense que es cremés.

Un forn de pa des de mitjans del segle XIX a l'antic carrer de la Fira

El Forn de cal Tallero estava situat a l’antic carrer de la Fira (actual Cardenal Vidal i Barraquer). Hi ha constància de la ubicació d’un forn de pa en aquest mateix lloc des de meitats del segle XIX, quan Josep Domènech i Miralles, forner de la vila, hereta la finca del seu pare, Josep Domènech i Rovira.

Cap al 1910 Esteve Ortoneda Miralles i Maria Nolla Guasch compren la finca del carrer de la Fira, amb l’obrador de pa i el forn i totes les eines que li són pròpies. Des d’aquell moment, es passa a dir Forn de Cal Tallero. Després de quedar en desús, fa uns 40 anys, l’any 2003 l’Ajuntament de Cambrils adquireix tota la casa per destinar-la a equipament municipal. 

La meta, crear un nou punt d'interpretació sobre l'elaboració del pa

L’espai intrínsec de l’obrador del forn, un dels últims tradicionals conservat a Cambrils, està adscrit al Museu d’Història de Cambrils, que va fer un primer inventari de les peces i avui preserva la col·lecció. Ara l’objectiu és convertir aquest espai museístic en un punt d’interpretació d’elaboració del pa, obert a visites guiades i visible des del carrer Cardenal Vidal i Barraquer.