Els nous moviments pel tancament de locals a Salou revifen l'enfrontament entre ajuntament i empresaris

La patronal de l'oci nocturn, Fecasarm, presentarà aquest dimarts un recurs contra la resolució de la conselleria
Des de la finalització de l'estat d'alarma, les polèmiques s'han succeït a la nit de Salou. A la imatge, una aglomeració al carrer Carles Buïgas | Facebook

El conflicte obert des de l'inici de la represa entre empresaris de l'oci nocturn de Salou i el consistori del municipi suma un nou capítol. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, i han confirmat diverses fonts, arran de la resolució de la conselleria de Salut del govern català del passat divendres on es manava el tancament de totes les discoteques i sales de festa de Catalunya pels rebrots, Salou ha clausurat els locals d'oci nocturn del municipi, encara que tinguessin doble llicència d'activitat

El fet és que molts locals d'oci del municipi salouenc estan en possessió de dues llicències administratives que els permet actuar com a sala de ball i com a bar, en la majoria dels casos. Segons fonts consultades, «hi ha un 'cabreig monumental' en aquests locals de Salou. Alts responsables de la policia local van passar personalment divendres per assegurar-se que tancaven i aquest dilluns els han informat que també els hi suspenen la llicència de bar».

Suspensió de la llicència que els permet obrir

«El motiu que argumenten és que la segona llicència és secundària i, com que l'activitat principal no la poden exercir per la resolució, toca tancar. I tot de paraula, sense decret d'alcaldia ni res de res» han assegurat les fonts consultades. Alguns empresaris han afegit pinzellades humanes per poder posar rostre al drama econòmic que suposa el tancament de tots aquests locals: «Un cuiner que tinc en nòmina, té tres fills petits per criar. Fer un ERTO ara, en ple mes d'agost, és la ruïna. No entenem aquesta actitud amb nosaltres, quan veus els locals de restauració amb les terrasses plenes de gent i els clients sense mascareta».

Des de la patronal d'oci nocturn, Fecasarm, han explicat a aquest mitjà que «coneixem què ha passat a Salou i hem traslladat una consulta tant a la conselleria de Salut, com a la Unitat d'Espectacles dels Mossos d'Esquadra. Entenem que si el local té diferents llicències, si n'hi ha una que es restringeix, les altres s'han de poder desenvolupar. Podria ser que l'Ajuntament de Salou s'emparés en la resolució del govern català per fer una aplicació restrictiva de drets». Algunes fonts han apuntat, però, que «en les darreres hores, el consistori hauria fet un pas enrere i permetria que els locals obrissin fent servir la llicència de bar». «Han exigit a l'equip de govern un ban d'alcaldia decretant la prohibició de totes les activitats i no l'han fet» han reblat aquestes fonts. 

La patronal d'oci nocturn presentarà un recurs contenciós administratiu contra la resolució de la conselleria de Salut | pixabay

La posició de l'Ajuntament de Salou

El consistori de Salou ha traslladat una consulta a la Generalitat per a conèixer com actuar, pel que fa als establiments amb doble llicència. Aquest dimarts, 28 de juliol, l'equip de govern de Salou ha explicat a aquest mitjà que «aquells establiments que tinguin la doble llicència, de bar i també d’establiment d’oci nocturn, podran obrir, actuant estrictament com a bar, amb les limitacions quant a aforament, activitat i horaris». L'Ajuntament de Salou ha puntualitzat que «els establiments d’oci nocturn que vulguin ampliar la seva llicència per convertir-se en bars, no ho podran fer fins que no disposin de tota la documentació que requereix l’Ajuntament, que és qui atorga les llicències».

Fonts del consistori salouenc han volgut deixar clar que «vetllarem per tal que la normativa a què estan sotmesos els bars es compleixi en aquests espais que tenen doble llicència. En aquest sentit, en els bars no es permetrà ni el ball, ni la música per ballar, i només allò estrictament de l'activitat de bar».

Recurs contenciós administratiu contra la resolució de la conselleria de Salut

Així mateix, aquest dimarts, 28 de juliol Fecasarm presentarà un recurs contenciós administratiu contra la resolució de la conselleria de Salut. Joaquín Boadas, secretari general de l'entitat, ha explicat a aquest mitjà que «argumentem que va en contra del dret a la llibertat d'empresa, reconegut per la Constitució i, per tant, és un decret que només es pot limitar per llei, no per una resolució».

«A més a més», ha afegit Boadas, «aquesta resolució es basa en la llei de Salut Pública catalana, una llei que diu que mesures com les proposades a la resolució només es poden prendre quan afectin el menor nombre de persones possibles i a l'àmbit geogràfic més restringit possible. Aquest fet creiem que no es compliria en aquest cas». Sembla doncs que, a la Costa Daurada i especialment a la seva 'capital', la guerra entre el consistori i l'oci nocturn que tant ha aportat al municipi, està ara més oberta que mai. 

"«No és normal!»: El sector turístic de TGN reacciona a la polèmica del govern francès" "Atenció: Els marxants de Salou es planten contra el consistori"