L'ACA posa en marxa els treballs per arranjar la riera d'Alforja al seu pas per Cambrils

Aquesta setmana s'han posat en marxa les tasques per reparar el mur que es va desprendre amb la rierada del 22 d'octubre
Les obres començaran amb la reparació de la canalització de la riera. | Àngel Ullate
 

Gairebé quatre mesos després dels aiguats d'octubre, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat en marxa aquesta setmana els treballs per arranjar la riera d'Alforja al seu pas per Cambrils. La forta rierada que va patir el municipi el passat 22 d'octubre va estar a punt de desbordar la riera i va provocar greus destrosses al llarg de tota la seva canalització, que parteix en dos el nucli urbà.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Nou mesos de treball i 1 milió d'euros d'inversió per recuperar l'aspecte original de la riera

Ara, l'ACA ha posat en marxa les tasques de reparació de la riera d'Alforja. Els treballs han començat amb la reconstrucció del muret de formigó que separa la llera de la zona enjardinada a costat i costat de la riera. En molts trams, la força de l'aigua va desprendre aquest mur de contenció, que ara es tornarà a fer amb un nou aspecte. El mur, que estava construït en formigó, passarà a tenir un sistema de gabions, és a dir, a partir de pedres acumulades sostingudes per una malla metàl·lica.

 

Tal com ha explicat a TarragonaDigital el regidor de Serveis, Lluís Abella, també caldrà recuperar la part central de la llera, que va quedar enfonsada després dels aiguats. Els treballs per recuperar l'aspecte de la riera d'abans dels aiguats s'allargaran durant uns nous mesos i la inversió que fa l'Agència, organisme depenent de la Generalitat, ronda el milió d'euros.

 

La reconstrucció de la passarel·la ensorrada per la força de l'aigua, sense data

Cal recordar que l'aigua va baixar amb tanta força que fins i tot va arribar a ensorrar parcialment una de les passarel·les de vianants que creua per sobre. En aquest cas, la reconstrucció del pont és competència de l'Ajuntament, que encara anirà per llarg. El consistori està treballant actualment en la redacció del projecte, però després caldrà buscar finançament i licitar les obres.

 

Pel que fa als treballs que ja s'han iniciat a la riera d'Alforja, l'ACA ha començat a treballar amb maquinària pesant a la part nord de la riera, a tocar de la zona esportiva municipal i de la nova estació de trens. Les obres es faran de forma progressiva fins a arribar a l'alçada de la plaça de l'Ajuntament. Per arranjar la canalització central també caldrà tornar a anivellar el terra i fer una aportació de sediments. 

 

L'ACA farà una neteja de totes les restes que van quedar escampades per la riera

A més de reparar tota la canalització de la riera, l'ACA s'encarregarà de fer-hi una neteja en profunditat, amb la retirada de les restes vegetals i runes que van quedar-hi escampades després del temporal. 

 

D'altra banda, el regidor Abella explica que l'ACA també encetarà en les pròximes setmanes la neteja de la riera de Riudoms, que també va patir els efectes dels dos darrers temporals. En aquest cas, a més de fer un desbrossament de les canyes, també es retirarà gran part de la sorra que va portar l'aigua i que va quedar acumulada amb fins a 2 metres d'alçada a la part de la desembocadura. Aquests sediments, a més, seran reaprofitats per a la recuperació de la riera d'Alforja.