FOTO

⚫ La misteriosa mort d'un centenar d'ocells a TGN

Tretze narcos que van introduir 5 tones d'haixix a la costa tarragonina no entraran a presó

Van ser enxampats per sorpresa el 2008, mentre desembarcaven a Vila-seca | Hauran de pagar una multa de 5 MEUR
La Policia Nacional, en una imatge d'arxiu Policia Nacional

 

 

Una banda de 13 narcotraficants d’origen marroquí condemnada per introduir a l’Estat espanyol 5 tones d’haixix valorades en 6,8 milions d’euros ha evitat l’ingrés a presó gràcies a un pacte de conformitat que els imposa una multa de 5 milions d’euros, segons apunta l’agència EFE.

 

Fonts judicials han explicat que les parts han acordat una pena de presó d’un any i onze mesos per a cadascun dels acusats —per delictes contra la salut pública— però, com que només un d’ells tenia antecedents, cap dels implicats entrarà a la presó.

 

 

Enxampats a Vila-seca el 2008

L’organització, que transportava amb llanxa carregaments d'haixix procedents del Marroc i els desembarcava a les costes de Tarragona per, després, comercialitzar-lo, va ser sorpresa el 2008, mentre descarregava 1,8 tones de droga a la platja de la Pineda, al municipi de Vila-seca, al Tarragonès.

 

En l’instant de la detenció, cinc dels narcotraficants eren a l’aigua recollint els fardells que havien llençat des de les embarcacions; dos vigilaven i la resta conduïen els vehicles on es carregarien els estupefaents.

 

Un establiment de roba de segona mà, la tapadora

Per transportar l’haixix, la banda emprava un servei de llanxes semirígides que desembarcaven al litoral tarragoní i, després d’això, passaven el carregament a cotxes o furgonetes, amb els quals es dirigien cap a un fals negoci de roba de segona mà.

 

L’establiment era la tapadora on preparaven les diverses partides de droga, que posteriorment repartien, i servia també com a dipòsit de mercaderia previ a la distribució.

 

Els detinguts, finalment, evitaran la presó | Policia Nacional

 

Una organització jerarquitzada

La banda funcionava com una organització jerarquitzada, amb quatre caps i unes funcions molt concretes; des del contacte amb el proveïdor marroquí d’haixix fins a la contractació de vaixells, passant per l’adquisició de combustible o la logística. També hi havia vigilants, conductors i un encarregat de personal.

 

Segons la fiscalia, els narcotraficants disposaven d’una trama amb un sistema establert de telecomunicacions i constants canvis de número per intentar desfer-se de l’atenció de la policia, que va dur a terme quatre operacions prèvies després d’interceptar diverses trucades.

 

Un primer operatiu policial fallit

En el primer operatiu, els integrants d’una furgoneta sospitosa van fugir, abandonant més de tres tones d’haixix, valorat en 4,1 milions d’euros.

 

Sis mesos després, la Policia Nacional va atrapar els 13 narcotraficants a Vila-seca, durant el desembarcament, amb la qual cosa van comissar 11 quilos d'haixix. En l’escorcoll d’un domicili i una nau industrial relacionats amb els implicats, la policia també hi va trobar desenes de garrafes de gasolina.

 

La fiscalia demanava 6 anys de presó i una multa de 50 MEUR

L'any 2008, els diferents membres de la banda van passar entre pocs dies i quatre mesos a presó però, des de llavors, es trobaven en llibertat provisional, fins a la celebració del judici, amb el qual la fiscalia demanava penes de presó d’entre 5 i 6 anys per a cadascun, i una multa total de 50 milions d’euros.

 

Fa algunes setmanes, 12 dels 13 encausats van tancar un pacte de conformitat, tot i que un dels líders no va presentar-se davant del tribunal fins aquest dijous, quan s’ha segellat l’acord.

 

 

Et pot interessar: