Vandellòs II registra una aturada no programada per baix cabal d’aigua al reactor

La central i el Consell de Seguretat Nuclear afirmen que no hi ha hagut risc per a les persones i el medi ambient
La central nuclear de Vandellòs II, en una imatge d'arxiu. | TarragonaDigital

 

La central nuclear Vandellòs II, al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, ha fet una aturada no programada aquest dijous, 4 d'abril, a les 14.51 hores en detectar-se un baix cabal d’aigua al reactor. L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) ha detallat que la parada ha estat causada per «l’actuació d’un dels sistemes de protecció», que hauria actuat automàticament.

 

No hi ha hagut cap risc per a les persones

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha rebut la notificació del succés a les 15.35 hores i ha concretat que el reactor s’ha aturat i s’ha desconnectat de la xarxa elèctrica. ANAV afirma que tots els sistemes de seguretat han funcionat correctament i que l’equip tècnic està estudiant la causa dels fets. Segons han informat, no hi ha hagut cap risc per a les persones ni per al medi ambient.

 

Demanaran una pròrroga de deu anys per les nuclears de Vandellòs II i Ascó II

Les assemblees de propietaris de les centrals nuclears de Vandellòs II i Ascó II van acordar, a finals del passat mes de març, sol·licitar la renovació de les dues plantes per un període de deu anys més. Si se'ls concedeix, les dues centrals podran operar fins al 2030 i 2031, respectivament. 

 

La llicència de la central de Vandellòs II expira el pròxim mes de juliol del 2020, el dia 30. Ara bé, es vol demanar una pròrroga per tal de poder operar fins al juliol del 2030. Si s'acceptés, el 2030 es podria, encara, demanar una altra pròrroga, ja que segona l'acord amb l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa), la planta podria operar fins a l'any 2035. D'aquesta manera, la central nuclear de Vandellòs II seria la penúltima que tancaria a Espanya. 

 

També et pot interessar