Què hi fa, això, aquí?

Reus va tornar a canviar, al darrer ple, l'ordenança de civisme. En aquest cas van ser només els articles que, per sentència judicial, s'havien de tornar a redactar. Els canvis no van agradar ni al PSC ni a la CUP, que són oposició per una banda, però que ja havien mantingut crítiques a alguns dels aspectes tractats per l'altra. Tampoc ha agradat a Bicicamp, que ha emès un comunicat carregant contra un article en concret.

 

L'ordenança prohibeix que bicicletes, patinets, patins, monopatins i similars circulin per la vorera. La multa que els pot caure és de 600 euros, que no és poc. De crítiques n'hi ha diverses, en el comunicat, i una fa referència, com també es va sentir al ple, al fet de regular a través de l'ordenança de civisme per on han d'anar aquests vehicles, en lloc de fer-ho a través de la de circulació, que fa 27 anys que no es toca.

 

No anar per la vorera si es va amb bicicleta o patinet és una qüestió de civisme? D'acord, però és que tot pot acabar sent-ho segons com es miri. Que les persones que tenen animals hagin d'«adoptar les mesures necessàries per no generar molèsties al veïnat» és civisme, però està regulat a l'ordenança de benestar animal; que no s'ha d'aparcar sobre la vorera també trobo que és civisme, però ho regula la de circulació; que s'han de restringir els sorolls a la via pública també ho és, però ho regula l'ordenança de sorolls i vibracions...

 

Entenc que Bicicamp s'emprenyi, perquè segons quina actitud al volant d'un cotxe, d'una moto o d'un camió, pot ser igual o més incívica que la d'anar en bicicleta per la vorera, i igual o més (segurament més) perillosa. En canvi, però, només les bicicletes, patinets i similars apareixen a l'ordenança de civisme, i amb multes tres vegades més cares del que recomana la DGT, segons diuen els que hi entenen.

 

He d'admetre que jo tampoc acabo d'entendre perquè s'ha regulat a través de l'ordenança de civisme. Si volguéssim ser malpensats, podríem decantar-nos per creure que, en el fons, això de la mobilitat sostenible no va enlloc, que els vehicles de debò són els cotxes i les motos, i que tots els altres només són maneres de passar l'estona o fer-se el hippy. Que la circulació dels vehicles de debò es regula a l'ordenança que li toca, la de circulació, i que la resta són elements que no ens acaben d'agradar com a ciutat i no desperten el nostre interès.

 

Podríem pensar, sent encara malpensats, que tot el que s'ha dit, anunciat i promès sobre la mobilitat sostenible i un futur amb menys cotxes als carrers —del centre— era perquè tocava, i com que és moda, no podem quedar-nos enrere. Però no siguem malpensats, segur que tot plegat respon a algun altre motiu que se'ns escapa. I no sigueu malpensats amb mi, que per Reus m'hi moc, molt majoritàriament a peu, puntualment en moto i molt ocasionalment en cotxe; la bicicleta està florint-se al garatge i no he tocat mai un patinet.