L'ADT en una rotllana

L’ADT torna al mapa basquetbolístic per «ser el referent esportiu del barri de Ponent»

El club presidit per Robert Hernández ha ascendit tres categories de cop als despatxos i competirà a la Lliga EBA. Després de nou anys d’absència, l’ADT vol tornar a ser una referència esportiva

L’any esportiu 2020, entre molts altres motius, serà recordat pel bàsquet de la ciutat de Tarragona com la data del retorn de l’ADT. Cal remuntar-se a la temporada 2010-2011 per trobar el darrer cop de l’Agrupació Deportiva Torreforta va competir amb el seu propi nom en una categoria important de bàsquet masculí. Aleshores jugava a la LEB Plata i va disputar la promoció d’ascens a LEB Or, la segona millor de tot l’Estat. Una posterior, breu i infructuosa fusió amb el Club Bàsquet Tarragona va provocar que els del barri de Ponent haguessin de renunciar al bàsquet més professional i van baixar a les divisions més humils del bàsquet català.

Tarragona seguia tenint amb el CBT la principal referència d’aquest esport però perdia la competitivitat i la sana rivalitat de l’ADT. Després d’uns anys on els de Ponent han hagut de lluitar contra les inclemències econòmiques, la salut a les arques del club presidit per Robert Hernández ha anat tornant de mica en mica, fet que no ha anat acompanyat dels desitjats ascensos sobre la pista per aproximar-se, de nou, al millor bàsquet possible.

Tot canvia quan l'ADT, en els darrers dos anys, s’ha mostrat interessat en recuperar alguna categoria als despatxos. Aquest estiu, després de fer-se amb la plaça del Salt, els de Ponent es garantien jugar a la Copa Catalunya. S’ascendia dues categories de cop, arribant la tercera de forma inesperada: «Vam trobar un intercanvi de cessió de drets amb un club de Barcelona i volíem sortir a Copa Catalunya però la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB), veient la nostra estructura i antecedents, ens van oferir una de les dues places buides a EBA», explica Robert Hernández, president dels del Ponent.

Robert Hernández, president de l'ADT
Robert Hernández en un torneig de base de la temporada passada | ADT

Hernández, engrescat i enfeinat

Robert Hernández les ha vist de tots els colors a l’ADT. L’actual president ha estat entrenador a la base i director general. En el càrrec de president des de fa una dècada, Hernández presenta el nou projecte dels de Torreforta buscant «ser el club que va néixer fa 38 anys, un club de la gent treballadora dels barris, volem ser el referent del barri de Ponent i ser una alternativa dels clubs de la província». El màxim mandatari del club es mostra orgullós perquè «hem cuidat molt la part econòmica i l’esportiva, tot i que hem intentat recuperar categories, no hem estat capaços; tenim l’experiència de caure i l’honestedat de tornar a sortir del forat de les categories més baixes».

El darrer canvi inesperat de Copa Catalunya a Lliga EBA ha tingut les seves conseqüències. Pedro López, entrenador previst per a la campanya 2020-2021, va renunciar al càrrec i a poc menys de tres setmanes per començar la pretemporada, l’ADT ho té tot per fer: «Queden uns 20 dies per començar la pretemporada, les coses estan molt lligades però no signades, estem a l’espera que el nou entrenador es desvinculi de l’entitat on està; hem de fer una plantilla suficientment competent; no em fa por, en els pròxims dies anirem sumant i esperem començar la pretemporada a finals d’agost amb la plantilla tancada», explica Hernández en una conversa a TarragonaDigital.

El president no amaga que «intentarem fer un equip amb la màxima representació de la casa però segurament haurem de tenir un excés de jugadors que no seran formats aquí tot i que en els pròxims anys tot canviarà i tindrem més presència casolana, segurament més d’un 50% de la plantilla serà de la pedrera i podrà competir a EBA». Encara és aviat per saber a què podrà aspirar l’equip però l’objectiu inicial «serà mantenir-nos, jugarem en un grup de dotze equips i baixaran dos; aquest any haurem de fer un esforç per confeccionar una plantilla; sortim els últims, quan tothom té les plantilles fetes». Unes urgències que, d’altra banda, pot tenir algun benefici: «Ens arriben oferiments de jugadors de Plata als quals no podríem haver accedit abans».

Hernández ha aprofitat l’ocasió per deixar palès un malestar que li cou en els darrers dies. Les actuacions i la gestió de la Covid-19  referent a l’ús de les instal·lacions esportives  és quelcom que li treu quelcom de son: «Les administracions com la Secretaria General de l’Esport o la regidoria d’esports de l’Ajuntament de Tarragona no estan a l’alçada; la diferència entre els clubs privats i els clubs que utilitzen instal·lacions municipals és notòria, no s’està fent una gestió equitativa i espero que a base de protocols i mesures de seguretat es pugui començar a operar amb normalitat». Una molèstia per Hernández que no li treu gens d’ànims de cara a una campanya 2020-2021 on veurà competir el seu ADT en una categoria de renom. Quelcom que trobava a faltar i que pròximament podrà recuperar.