Agenda pràctica per seguir el patiment del CF Reus

Repassem quines poden ser les jornades claus del futur del CF Reus després de les explicacions d'AFE a la plantilla
El CF Reus viu un dels moments més complicats de la seva història | Joan Alfons López

 

Ser seguidor del CF Reus els últims mesos no és tasca fàcil. Desenes d'informacions envolten l'equip i l'allau de dades pot arribar a confondre un seguidor que veu com el seu club agonitza entre el patiment econòmic i, en les darreres setmanes, l'esportiu. Des de Tarragona Digital volem filtrar-ho tot i posar llum a una atapeïda agenda que pot marcar el futur de l'entitat durant aquest mes de desembre.

 

Primera cita, dilluns 10 a les 23.59 hores

El primer dia marcat en vermell en la nova agenda del CF Reus és el 10 de desembre. Dilluns vinent a les 23.59 hores s'acabarà el termini de temps per a evitar que el futbolista de l'equip pugui començar els tràmits per abandonar el club. Si Joan Oliver no troba la inversió econòmica desitjada, l'entitat passarà a deure tres mensualitats als jugadors la matinada de dilluns a dimarts i els esportistes estaran capacitats legislativament per demanar la baixa al club.

 

Dimarts 11 començaria l'operació sortida

El matí de dimarts 11 de desembre pot ser la jornada on els jugadors del CF Reus ja comencin a presentar la sol·licitud de l'extinció de la seva llicència. És a dir, que iniciïn els tràmits per abandonar l'entitat davant els impagaments. Els futbolistes que ho desitgin podran presentar al club la petició de la baixa i presentar davant LaLiga una denúncia a l'entitat per justificar la seva sortida. Si s'arriba al cas, tots els jugadors del primer equip podran presentar la sol·licitud però, a hores d'ara, només s'acceptaria la baixa a dotze dels dinou jugadors amb fitxa (el perquè ho explicarem després). Que ho puguin fer tots no implica que ho vagin a fer tots. Podria haver-hi algun o alguns casos on l'esportista decidís esperar i confiar en el club pel motiu que fos, tot i que la credibilitat dels dirigents està sota zero.

 

Els bons moments entre el CF Reus i l'afició, en el record d'un seguidor que pateix en l'actualitat | CF Reus

 

Quan quedarien lliures els futbolistes?

Entre l'inici del tràmit per abandonar el club i l'execució final de la rescissió unilateral del contracte poden passar entre set i deu dies hàbils. Cal un dia per a què l'AFE presenti la documentació a LaLiga, un dia més per a què LaLiga li enviï al club, tres més per a què el club pugui pronunciar-se i acreditar que pot o que no pot pagar, etc. Tota la paperassa pot allargar-se, amb caps de setmana i festivitats nadalenques de per mig, fins al 26 o 27 de desembre sempre que els tràmits s'iniciïn el dia 11. Si es fa més tard, tots s'endarrerirà.

 

Per què només poden marxar dotze jugadors?

El primer equip del CF Reus disposa de dinou fitxes professionals, setze de les quals estan legalment inscrites a LaLiga i tres no (Tito, Vitor i Yoda). Segons el conveni col·lectiu i el reglament de la RFEF, hi ha d'haver un mínim de set futbolistes del primer equip inscrits en la competició per a què el club pugui disputar partits. Lògicament a LaLiga no li interessa que un dels seus integrants no pugui acabar de competir una temporada i s'assegura aquest nombre mínim de jugadors amb fitxa del primer equip per a no devaluar externament la competició. Per tant, si la plantilla al complet volgués marxar, a hores d'ara seria impossible i els jugadors haurien de decidir qui són aquells que poden abandonar el vaixell.

 

De les dotze places, tres semblarien assegurades per Tito, Vitor i Yoda. Aquests jugadors no cobren, no poden jugar i no poden ser inscrits, fet que els situaria en la llista prioritària per poder sortir del club. Els nou bitllets restants per deixar el CF Reus serien pels actuals integrants que estan competint, a condició que ells demanin poder abandonar l'entitat.

 

El conflicte entre el CF Reus i LaLiga segueix | Joan Alfons López

 

La plantilla exigirà a LaLiga que pugui marxar tothom

El vestidor del CF Reus no vol patir una divisió interna. La qualitat humana de la plantilla ha quedat intacta fins ara tot i que el que s'ha patit és molt i no desitgen que aquesta unitat es trenqui pels interessos esportius i econòmics de cadascú. Per aquest motiu s'estudia parlar amb l'entitat presidida per Javier Tebas per demanar que s'acceptin totes les baixes que es presentin sense cap mena de limitació. En el cas que aquesta petició no sigui acceptada i només puguin rebre la baixa dotze dels dinou jugadors, el CF Reus es quedaria competint a Segona Divisió amb set integrants del primer equip (amb dorsal de l'1 al 25) i tots aquells jugadors de la base (amb dorsal del 26 cap amunt). Per tant, homes com Alfred, Arjona, Enri i Guerrero, entre d'altres, podrien completar un esquelètic equip sempre que decideixin continuar al club. Cal recordar que les fitxes que deixarien lliures els jugadors que sortissin del club no podrien ser utilitzades per ningú (ni jugadors de la base ni fitxatges) perquè LaLiga les bloquejaria, ja que el CF Reus encara no hauria resolt els seus problemes.

 

Què passa amb Cuenca?

El cas d'Isaac Cuenca és totalment diferent. El futbolista de Reus no té contracte amb el CF Reus i no forma part del primer equip. Com és conegut, no està inscrit a LaLiga i tampoc disposa de fitxa federativa relacionada amb el club roig-i-negre, per tant no haurà de realitzar cap procediment per abandonar l'entitat perquè, bàsicament, legalment no té cap lligam amb la institució propietat de Joan Oliver. Tal com va arribar, podrà marxar. És més, ho ha pogut fer fins ara però el ganxet ha volgut esperar al desenvolupament dels esdeveniments.

 

Isaac Cuenca segueix a l'espera dels esdeveniments | CF Reus

 

Fins quan pot trobar els diners Joan Oliver?

És la pregunta del milió. El dia 5 de desembre no s'acabava tot. Únicament era la data que el mateix Oliver va fixar per trobar els diners, fet que no s'ha complert. Que sigui la data imposada per Oliver, cita al calendari que va transmetre ell mateix a la plantilla, no significa que sigui el dia màxim per trobar solució al club. Després de la reunió d'AFE amb la plantilla, s'ha posat llum sobre la possible data màxima per tancar l'acord i trobar una injecció econòmica que pugui salvar la dramàtica situació. Si els futbolistes engeguen els tràmits per sortir del club el pròxim dimarts 11 de desembre, Joan Oliver tindrà fins al dia 24 o 25 de desembre per aturar tots els procediments dels jugadors. Si els que vesteixen de curt reben la confirmació de la seva desvinculació del club abans que Oliver trobi els diners, no hi haurà marxa enrere i alguns dels integrants de l'equip deixaran la capital del Baix Camp. Si Oliver troba remei abans, tots els tràmits es podran aturar i tornar al punt de partida.

 

Si no es troben els diners, el CF Reus desapareixerà?

Esbrinar el futur és quelcom impossible i irresponsable de fer. Ara bé, hi ha arguments per pensar que, ni en el pitjor dels casos, l'entitat en si perillaria de forma immediata. Si Joan Oliver no troba solució als problemes econòmics de la Societat Anònima Esportiva, una de les exigències del control econòmic de LaLiga podria ser una bona ajuda. L'estament dirigit per Javier Tebas té retinguts als seus comptes bancaris una quantitat d'1.600.000 euros que són del CF Reus i que cobriria part dels impagaments als jugadors que pugui patir el club a finals de temporada si no hi ha solució. Oliver explicava el passat 30 d'octubre que «en la hipòtesis molt improbable d'arribar a finals de temporada sense resoldre el problema, hi hauria un sistema on la gent cobraria».

 

Joan Oliver segueix negociant però no troba l'acord final per rebre una important ampliació de capital | Joan Alfons López

 

A més, a aquesta xifra caldria sumar l'ajuda que ofereix LaLiga per un possible descens de categoria. A ningú se li escapa que si el CF Reus no troba solució econòmica en un curt període de temps, evitar el descens esportiu serà missió impossible. En el cas de produir-se un retorn a Segona B, LaLiga sempre ajuda els clubs descendits amb una quantitat econòmica per adaptar-se novament a la categoria de bronze del futbol estatal. Fa dos anys i mig es va establir un mínim d'1.250.000 euros d'ajuda. Entre els diners retinguts i l'ajuda del descens, el CF Reus podria aturar el cop i no veure perillar el seu futur més immediat. Això sí, el futur no estaria ni de bon tros assegurat per culpa del deute acumulat actual de més de 5.000.000 euros. Aquesta xifra, competint a Segona B on els ingressos es redueixen radicalment, seria una llosa molt dura per a un club amb una capacitat reduïda de generar diners.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!