Sala màquines Zona Fitness

La Covid-19 posa contra les cordes els gimnasos tarragonins

La por posterior al confinament i els creixents rebrots entre la població de tot l’Estat posen en seriós perill al sector dels centres d’activitat esportiva com els gimnasos. Alguns veuen el tancament excessivament a prop

La petjada de la Covid-19 deixarà la seva marca durant molts anys i serà molt difícil d’esborrar. Impossible d’eliminar pel que fa a la pèrdua de vides humanes i lenta i sacrificada pel que fa al vessant econòmic. En aquest darrer sector es troben milers i milers de petites, mitjanes i grans empreses  que hauran de fer mans i mànigues per no veure com han de tancar, abaixar les reixes dels seus negocis. Intentant evitar això es troben, entre molts altres casos, desenes de gimnasos  del Camp de Tarragona.

Els centres esportius privats més comuns arreu del territori viuen i viuran la crisi més gran  a la que s’han vist sotmesos mai: pèrdues massives de clients i socis, augment de despeses per adaptar-se a les normes de seguretat i la impossibilitat de fer front a les obligacions econòmiques i contractuals a les quals estan sotmesos. Tant límit és la situació en alguns casos que «la Covid-19 ens té a tocar del tancament a tots», reconeix a TarragonaDigital  José Maria Riolobos, responsable del gimnàs Chois Sport de Reus.

Imatge del gimnàs Chois Sport
Les mesures de prevenció al Chois Sport de Reus, presents des del primer dia | Chois Sport Reus

El tancament, quelcom previsible a curt termini

Haver de tancar, de forma temporal o definitiva, és quelcom que tota empresa dedicada al sector del gimnàs té al cap. Durant els dos mesos i mig d’aturada forçada pel confinament, les despeses de manteniment i d’altres com hipoteques  i lloguers  no perdonen i els estalvis s’han esmicolat. La gran diferència en el sector és l’adaptabilitat que poden patir els centres més petits. Sergio Sánchez, responsable del centre Zona Fitness Torredembarra, no es troba en una situació tan delicada: «Tinc 400 metres quadrats de gimnàs, és petit i m’he pogut adaptar millor que els més grans; no tinc despeses de llum i gas tan elevades».

D’altres, com l’Orion Fitness de Tarragona, ho han patit més: «Tenim 2.500 metres quadrats i hem hagut de mantenir totes les instal·lacions operatives, incloent-hi una piscina, tot i que hem aprofitat per buidar-la i avançar una reforma prevista per a l’estiu». Riolobos (Chois Sport) va més enllà: «Molts tenim encara personal a l’ERTO i no els podem recuperar perquè no ve gent al gimnàs; és un peix que es mossega la cua perquè si agafes personal, t’enfonses i si no ho fas, no pots oferir els serveis per a què la gent torni».

A més, l’inici de la crisi ha arribat en el pitjor moment de l’any: «Treballem de setembre a juny i al tancar durant el març se’ns va ensorrar  una quarta part de la temporada, ara hem d’afrontar els pagaments de l’hivern i ens serà impossible. Si tot segueix així al setembre o a l’octubre, tots estarem abocats a tancar i no només parli per mi, la situació general és molt complicada», expliquen des del Chois Sport de Reus.

Piscina interior de l'Orion Fitness de Tarragona
Imatge de la piscina interior de l'Orion Fitness de Tarragona | Orion Fitness

La fidelitat del soci, força variada

Hi ha casos i casos però en el sector dels gimnasos hi ha un denominador comú: la por del client a tornar a les instal·lacions. José Sánchez (Orion Fitness) no amaga que la baixada es nota però «ens ha tornat més del 70% dels clients, no hem patit una cosa tan greu com es podia esperar». Quelcom semblant reconeix Sergio Sánchez a Torredembarra: «Hem facturat una mica menys (-30%) però hi ha centres que es troben en una situació molt pitjor, no estem tan malament i començarem el setembre sense deutes».

En canvi, al Chois Sport de Reus estan força més preocupats: «La gent té por i el protocol a seguir és ben senzill: gel hidroalcohòlic a la mà, neteja d’instal·lacions i distància de seguretat». Així i tot, José María Riolobos té clar que «la sensació de seguretat és inexistent a tot arreu; si entra algú asimptomàtic, com ho pots saber? La gent ve amb cara d’espantats, el juliol i l’agost tenim obert per pràcticament ningú».

Al Chois s’han adaptat amb diferents mesures notòries: hi ha personal de neteja disponible sempre que el gimnàs està obert, els monitors també netegen i desinfecten el material i les màquines i un llarg etcètera. A l’Orion, igual. Mentre que al Zona Fitness, han optat per altres opcions més estrictes que la mateixa llei: «Seguim demanant reserva tot i que ja no és obligatori perquè així controlem la gent que ve i a quina hora ve. Si algú ve i dona positiu dies després, sabrem amb qui ha compartit espai». 

Gimnàs Zona Fitness entrada
El gimnàs torrenc es troba situat al carrer de la Capella número 3, al centre de la localitat. | Zona Fitness

El futur, una incògnita amb més ombra que sol

Què passarà en un futur no ho sap ningú però els gimnasos i els seus responsables han d’estar preparats. Riolobos també sap allò que es cou fora de casa nostra i no és optimista: «Tinc un ring de boxa a Barcelona i des del març no s’ha fet res. A Barcelona hi ha una guerra en el sector: els gimnasos  estan morts. Tot és massa incert de cara al setembre. Com ho hem de saber els gimnasos si encara els nens no saben si aniran a classe?»

A l’Orion de Tarragona creuen que «el sector es recuperarà, sense dubte; fer exercici és important perquè reforça el sistema immunitari i el respiratori, quelcom clau contra la Covid-19. Fem salut i en tot el país només s’ha produït un petit brot en un gimnàs a Galícia, les mesures de neteja i desinfecció estan donant resultats», explica José Sánchez.

Pel que fa al Zona Fitness de Torredembarra, Sergio Sánchez afirma que «crec que tornarem a la normalitat a llarg termini, almenys en els gimnasos. A curt, no al 100% com al mes de març però ens recuperarem a poc a poc. Qui aguanti, sortirà reforçat i treballarà bé. Els centres més grans ho tindran més difícil per mantenir-se. El coronavirus ha avançat la mort de petits comerços i als gimnasos passarà el mateix. Sobreviuran els petits centres, els gimnasos útils i especialitzats».

Caldrà esperar per veure i viure el futur d’un sector que està suant la gota grossa i no precisament per fer exercici.