Joan Oliver: «El deute del CF Reus és de cinc milions d'euros»

El màxim accionista ha explicat que hi ha inversors que s'han interessat, mentre que anuncia que hi ha milions de deute «però dels més baixos de la lliga»
Joan Oliver afronta el moment més difícil després de cinc anys al club | Joan Alfons López

 

Després de la Junta General d'Accionistes celebrada aquest dilluns, el president del CF Reus, Xavier Llastarri, i el màxim accionista del club, Joan Oliver, han sortit a donar explicacions de la reunió celebrada, on no va haver una solució tancada que pugui alleugerir o solucionar de forma immediata la situació actual, ja que, a hores d'ara, no hi ha cap acord amb algun grup inversor o empresari per cobrir l'ampliació de capital.

 

El CF Reus té cinc recursos en marxa per la situació de l'entitat

El primer a parlar a la sala de premsa de l'Estadi Municipal de Reus ha estat el president Xavier Llastarri fent una valoració ràpida de la situació del club. «No estem per tirar coets, però tampoc és un funeral», explica Llastarri, valorant positivament la part esportiva, però no tant la part econòmica del club, de la qual «no podem estar contents». En aquest sentit, el president de l'entitat roig-i-negre ha explicat que «la lliga ens exigeixi múscul financer, que avui i des de fa uns mesos no tenim».

 

Després d'aquesta explicació ràpida, ha agafat la paraula el màxim accionista, Joan Oliver, que ha anunciat que segueixen amb el recurs davant la lliga «perquè no s'està respectant la normativa interna», a més del disseny i aplicació del model econòmic, el qual «no és legal o no s'ajusta a accions legals davant RFEF». A més d'aquests, el CF Reus té un total de cinc recursos en marxa, ja que s'han presentat al Consell Superior d'Esports (CSD) «perquè vetllen per les bones pràctiques» i també a la justícia ordinària. En aquest sentit, els presentats a LaLiga, han estat desestimats. Un apartat és el front legal, el qual es creu que LaLiga no s'ajusta al front de dret i, d'altra banda, el front financer on «entenem que LaLiga no s'ajusta al dret», tot i reconèixer que la situació financera del CF Reus és delicada i fa falta que quedi resolta.

 

La roda de premsa s'ha pogut seguir a TarragonaDigital | Joan Alfons López

 

Gairebé un milió d'euros de pèrdues la temporada passada

Oliver ha donat a conèixer les pèrdues del club durant la temporada 2017-2018, quan es van registrar un resultat negatiu de més de 900.000 euros. Pel que fa a l'aprovació del pressupost d'aquesta temporada ha estat de 8 milions d'euros d'ingressos, la qual cosa significa un petit pas endavant. El màxim accionista ha explicat que «amb els ingressos actuals és difícil mantenir la competitivitat en la categoria», fet que han aconseguit, essent un mèrit extraordinari. Fins i tot, Oliver l'ha titllat de «miracle» durant dues temporades i «esperàvem fer-ho novament aquesta», però l'actuació de LaLiga va tallar aquesta possibilitat.

 

Les explicacions d'Oliver de l'endeutament del CF Reus

Els ingressos que hi ha a Segona Divisió espanyola vénen des de la televisió, els abonats i els espònsors de cada club. En l'apartat televisiu, Oliver ha explicat que tots els clubs estan bastant igualats pel que fa a ingressos, però les grans diferències entre clubs és en l'apartat dels abonats. «Nosaltres som el penúltim club de la categoria en nombre d'abonats», explicava el màxim accionista, però s'ha experimentat un creixement els últims tres anys, però en tenim poc més de 2.000 i els equips grans, més de 20.000, fet que els fa sumar entre 5 i 8 milions d'euros més. «Si no hi ha una inversió extra, és difícil tenir un equip competitiu», argumenta Oliver, i «un dèficit de 900.000 o fa dos anys d'1.200.000 ho considerem una cosa normal, és el plus que hem de posar».

 

El deute del CF Reus està format per dues parts. Un el que s'entén que és deute perquè s'hauria d'haver pagat, un deute vençut, el qual supera lleugerament els 2 milions d'euros, integrat per tres conceptes: creditors ordinaris, administracions públiques i sous i salaris. Tot sumat, està per sota dels 2,5 milions d'euros. 

 

Joan Oliver ha reconegut un deute de cinc milions d'euros | Joan Alfons López

 

Com a deute normal, el CF Reus té 2,8 milions d'euros de deute bancari. «Si el món s'acabés avui, el deute està al voltant dels 5 milions d'euros», argumenta Oliver. El problema que hi ha no és de volum de deute, ja que no és comparable amb els que tenen altres equips, essent aquest, molt baix comparativament, ja que n'hi ha que tenen un deute de 90 milions. A més, el club roig-i-negre és un dels clubs amb menys deute de segona, però també un amb menys ingressos.

 

«Un dels problemes ha estat que després de la decisió de LaLiga, ens hem quedat sense capacitat d'atendre pagaments d'un deute petit», explica el màxim accionista de l'entitat ganxeta, que ha dit que no hi ha capacitat per fer-hi front i, per fer-ho, es necessita una ampliació de capital. 

 

Preconcurs de creditors del CF Reus

Joan Oliver ha explicat que buscaran renegociar el deute de forma extrajudicial amb un preconcurs de creditors, el qual tindrà una durada de 3 mesos. «En el curs de materialitzar una nova inversió hi ha un risc, que els darrers dies creixia per l'actuació d'algun creditor», informa Oliver, que també ha fet saber si «algú hagués exigit cobraments immediats o embargaments», hauria fet més difícil la situació.

 

Xavier Llastarri ha deixat de ser el president del Consell d'Administració del CF Reus | Joan Alfons López

 

Les negociacions per inversions des d'abans del tancament del mercat

Abans que és finalitzes el mercat d'estiu, l'entitat roig-i-negra ja va posar-se mans a l'obra per buscar nous inversors, després de la notícia que no podien inscriure més jugadors. En aquest sentit, Oliver ha declarat que hi han hagut negociacions amb persones, entitats i empreses amb interès d'invertir en el club, alguns d'ells per fer-se amb el 100% del club i d'altres per ser petits accionistes.

 

Han estat converses molt vives, de les quals s'espera des del club que fructifiquin a curt termini, ja que «el desig del club és que s'haguessin cristal·litzat abans de la junta d'ahir», on volien aprovar tota l'operació. Així doncs, hi ha coses «madures» però no estan tancades i anunciades.

 

Xavier Llastarri deixa de ser president del consell d'accionistes

El president del CF Reus deixa de ser-ho del consell d'accionistes del club. Així ho ha anunciat Joan Oliver, el qual ha explicat que el consell s'ha reduït de cinc a tres persones. Així doncs, estarà format per Centelles, Mellado i Oliver, però Xavier Llastarri i Sabater en sortiran. Tanmateix, seguirà sent el president institucional del club.