Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

GUIA

Els passos a seguir per donar-se de baixa a l'INE i no rebre propaganda electoral

ÚLTIMA HORA

Mor una dona en un greu xoc frontal al Pla de Santa Maria

Reus, Ciutat de la Música 2018?

Ningú sabia que seríem Ciutat de la Música fins el dia de la cloenda de “Reus, Capital de la Cultura Catalana 2017”. Era el divendres 12 de Gener de 2018, quan el nostre alcalde ho anunciava com una notícia sorpresa. Tot i que setmanes abans, ell mateix ja havia avançat que hi hauria un gran esdeveniment que promouria el nom de la ciutat arreu. I aquí vull anar.

 

No he estat mai en contra de difondre el nom de la nostra ciutat, o de voler que la gent d’altres llocs vingui a Reus a comprar. Però si el mateix alcalde fa un anunci previ de l’esdeveniment, destacant precisament això, “que promourà el nom de la ciutat arreu”, llavors fa la sensació que aquest ha estat i és l’únic objectiu real del nostre govern. I la cultura i la música no poden ser només una eina per a aconseguir que la gent segueixi venint a gastar a casa nostra.

 

Tinc un amic que viu a Amsterdam i em comentava que una fita d’aquest tipus, allà estaria tota programada un any abans de començar. Però això es fa quan es té una motivació real per la pròpia cultura, perseguint uns objectius transformadors, havent detectat unes mancances i amb uns polítics que es vulguin arremangar i fer feina de veritat. Però veient el resultat, dubto molt que tots aquests actes vinguessin d’una inquietud per millorar la situació musical de la ciutat.

 

 

Ha estat un any on segurament hem tingut uns quants concerts més, com els “Divendres musicals”, o el “Vermúsic però ara s’ha acabat i encara no sé veure el llegat que haurà deixat “Reus, ciutat de la música 2018”. Hauria de destacar el cicle “Música als barris”, que no ha passat pel Barri Gaudí, ni pel Barri Fortuny, ni pel Barri Sant Josep Obrer, ni pel Barri Immaculada, ni per moltes altres zones. Però en canvi ha tingut presència a la Urbanització Blancafort i a la Urbanització Aigüesverds. Sense comentaris.

 

Crec que un esdeveniment així s’hauria d’haver aprofitat per canviar la realitat musical de la nostra ciutat. Averiguar quins són els punts forts i els punts febles que tenim en aquest art. Promoure debats i xerrades per saber l’opinió dels nostres músics, programadors i entitats i donar-ho a conèixer a la ciutadania. Intentar que la música als carrers quedi com una pràctica habitual, tal i com s’ha fet a molts llocs d’Europa. Mirar d’arribar a tothom, a les escoles i als instituts. Buscar sinergies entre els centres d’educació musical que tenim, els artistes i els grups locals, facilitant espais de trobada, de creació i d’expressió, i després intentar que tot això pugui romandre amb el pas del temps.

 

Els músics ens haguéssim sentit molt més interpel·lats i haguéssim recordat durant molts anys que al 2018 vam ser Ciutat de la Música. I que gràcies a allò, Reus és un referent al sud de Catalunya en aquesta forma d’expressió. Però no, no ha estat així.

 

Àlex de Castro

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris