'Mode ON' activat

Amb unes setmanes de retard, finalment aquest dimarts 17 de juliol s'han nomenat els delegats territorials del Govern a les diferents delegacions catalanes. Després del nomenament de Joan Sabaté com a subdelegat del govern espanyol a Tarragona, pendents del nomenament del nou president o presidenta del Port -nomenament que no es produirà a curt termini  a causa de les tensions internes al PDeCAT i al ball de noms que hi ha sobre la taula- i amb Òscar Peris al capdavant de la delegació del Govern a Tarragona, queda configurat l'organigrama de poder polític pels pròxims temps (mesos, com a mínim) i amb la mirada de tothom posada ja en les eleccions municipals.

 

Que el vallenc Òscar Peris repeteixi en el càrrec és una bona notícia per la regió de Tarragona. Home dialogant, amb facilitat per entendre's amb gairebé tothom, té sobre la taula dos reptes essencials en els quals el govern català pot tenir un paper fonamental. Per un costat, visibilitzar més i millor Tarragona en el conjunt de Catalunya i fer-ho transmetent una idea clara de què som i què necessitem, ara que sembla que més o menys hi estem tots bastant d'acord. Això pot esdevenir una oportunitat d'or per enfortir relacions estratègiques i en positiu pel conjunt del país entre la Catalunya Nova i la Catalunya Vella, relacions tocades després d'episodis com el dels Jocs del Mediterrani i el circ que s'hi va organitzar al voltant.

 

 

Ara caldrà posar sobre la taula la transferència de competències a la Regió Catalunya Sud

 

 

En un segon terme, però més important encara, hi tenim el desenvolupament de la Regió del Coneixement Catalunya Sud impulsada des de la URV i semiparalitzada per l'aturada de la maquinària que la Generalitat ha patit aquests darrers mesos. Ara que ja s'ha activat l''ON' a l'interruptor autonòmic català, caldrà posar sobre la taula la transferència de competències a la Regió Catalunya Sud que s'ha reclamat des d'aquí per 'poder desenvolupar l'estratègia de creixement de la mateixa regió i basar-la en la innovació', paraules textuals de Francesc Xavier Grau, responsable tècnic del projecte fins fa escasses setmanes, quan va ser nomenat nou secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat.

 

Menció especial mereix la vegueria del Penedès amb l'alcalde de Vilafranca com a delegat i amb força incògnites sobre com es desplegarà aquest model que sobre el paper és pràcticament perfecte en termes d'equilibri territorial però que no deixa de suposar renúncies de tothom a nivell de les quatre comarques la configuren i que no pocs, veuen amb certes reserves i pessimisme. El que sembla clar és que pel Baix Penedès, comarca històricament menystinguda tant per Barcelona com per Tarragona, hauria de suposar la palanca definitiva per començar a lluir més i per fer valer el seu potencial amb més força del que ho ha aconseguit fer fins ara.

 

De tot plegat, en tindrem ben aviat notícies; esperem que bones.