Les fortes tempestes escombren Catalunya aquest dilluns

Els xàfecs més importants s’esperen al matí entre Tarragona i Barcelona, però a la tarda al Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central i Ebre. Pot ploure a qualsevol punt amb TºC clarament cap avall
Llampegada aquestes últimes hores al Delta de l'Ebre | Agustí Descarrega

 

El temps ha començat a canviar de forma clara aquestes últimes hores després de la forta calorada del cap de setmana. Els xàfecs de tarda de dissabte i diumenge fruit de la mateixa calor intensa van a més avui dilluns amb l’arribada de tempestes i ruixats a qualsevol punt, localment forts i acompanyats de calamarsa, amb un matí de llamps i trons a diverses comarques. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avui alertes per fortes tempestes a totes les comarques de Lleida, Tarragona i Pirineu, però poden aparèixer a tot arreu.

 

Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dilluns | Meteocat

 

Una nova banda de ruixats i tempestes ha entrat a partir de les 14:00h per Ponent i l'Ebre i ha anat escombrat tot Catalunya. Ara mateix, les pluges més importants i intenses es troben a les comarques de Lleida, però plou a molts punts. Es desplacen a gran velocitat en direcció nord-est i arribaran a més zones, però a Girona és on menys aigua s'hi espera avui. Els xàfecs seguiran caient durant tot el que queda de dilluns a qualsevol punt. Aquesta és la imatge del radar del Meteocat cap a les 17:00h:

 

 

De moment, aquest matí han caigut entre 1 i 5 l/m² a molts punts de les Terres de l'Ebre, Costa Daurada i centre i sud de les comarques de Barcelona. Les tamborinades han crescut de sobte de bon matí al sud de Catalunya i han anat circulant en direcció nord-est a gran velocitat, amb molts llamps i trons, deixant poca aigua i amb fortes ventades. No consten incidències, però s'han hagut de prendre mesures preventives per culpa dels llamps amb la prohibició del bany a 34 platges catalanes i l'activació de la prealerta del pla INUNCAT per part de Protecció Civil. 

 

 

L’arribada d’aire més fred en altura està xocant contra la forta calor acumulada aquests dies a casa nostra i això es converteix en una bomba explosiva de cara a les tempestes. Al llarg del dia, aquests xàfecs, localment forts i acompanyats de fort aparat elèctric, poden caure a qualsevol punt, ara especialment entre la Costa Daurada i Barcelona. A partir de la tarda, els ruixats afectaran més zones, i s’esperen especialment al voltant de l’Ebre, Pirineu, Prepirineu i nord de la Catalunya Central. Dia de nuvolades per tot arreu. Precaució avui a la carretera allà on plogui.

 

Temperatures cap avall

Un altre dels efectes d’aquest canvi de temps serà la clara baixada de les temperatures que es notarà especialment a l’interior on, després de la forta calor dels últims dies, avui les màximes més altes es mouran tan sols entre els 30 i 34 graus. A la costa es notarà menys el descens, però la xafogor també anirà a la baixa. Tot plegat després d’una matinada de molt mal dormir arreu amb moltes mínimes entre els 20 i 25, inclús més altes de forma local.

 

Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

 

Dimarts continua el temps mogut

Aquesta inestabilitat encara durarà força hores i s’allargarà també durant tot el dimarts, quan s’esperen nous xàfecs i tempestes a qualsevol punt. De nou, algun pot ser fort i anar acompanyat de tempesta. Aquesta propera matinada ja notarem una baixada de les temperatures, mentre que demà l’ambient ja serà molt més suportable i normal per l’època arreu. Calor menys intensa i xafogor també clarament a la baixa. Els següents dies els termòmetres quedaran normalitzats, però les precipitacions desapareixeran a partir de dimecres. Consulta aquí la previsió meteorològica completa per a les properes hores.