1 de 10

Tot a punt per al Concurs de Castells de Tarragona: l'espectacle més gran del món

La Tarraco Arena Plaça acull aquesta cap de setmana la cita castellera més esperada

per Antonio Ramos Llauradó, 30 de setembre de 2022 a les 14:18 |

Cap de setmana gran a Tarragona amb el Concurs de Castells, que celebra enguany la seva XXVIII edició. L'espectacle casteller més gran del món torna dissabte i diumenge a la Tarraco Arena Plaça, quatre anys després de la darrera edició. El dissabte 1 d'octubre, el Concurs començarà a les 16.30 hores —obertura de portes a les 15.15 hores—, mentre que diumenge 2 d'octubre, les actuacions arrencaran a les deu del matí —obertura de portes a les 8.45 hores—.

 

En la jornada de dissabte, hi prendran part 17 colles, mentre que diumenge, 12 colles es disputaran el triomf absolut. L'èxit de públic està assegurat, ja que per diumenge les entrades —que cal recordar que no són numerades— es van exhaurir poc després de sortir a la venda. Per dissabte, encara hi ha tiquets disponibles a la venda. L'organització ha habilitat dues entrades per al públic, una al carrer Mallorca i una altra al carrer de Jaume I.

 

Des de l'organització, es recorda que a la TAP hi haurà servei de bar, tot i que els espectadors també podran entrar menjar i beguda de fora. En aquest sentit, però, hi haurà algunes limitacions, ja que no es podran entrar llaunes, envasos de vidre ni ampolles de més d'un litre.

 

Dos clars candidats a la victòria: Vella de Valls i Castellers de Vilafranca

El Concurs de Castells té dos clars candidats a la victòria: la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. Els de la camisa rosada lideren el rànquing casteller del 2022 i a més són els vigents campions. Per la seva banda, els de la camisa verda arriben en un excel·lent estat de forma i sent la colla amb més triomfs en la història del Concurs.

 

Un esglaó per sota hi ha la Joves de Valls i la Jove de Tarragona, que aspiren a pujar al podi, mirant de reüll la victòria si els dos grans favorits no tenen el seu dia. Així mateix, diumenge també portaran castells a la TAP dues colles tarragonines més, els Xiquets de Tarragona i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, que participarà per primera vegada en la jornada de diumenge.

 

Fa pocs dies es va sortejar l'ordre d'actuació que obriran els del barri cooperativista, seguits dels Castellers de Vilafranca, els Moixiganguers d’Igualada i els Castellers de Barcelona. Després de la Colla Joves Xiquets de Valls, actuaran els Castellers de Sants, els Castellers de Sabadell, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Xiquets de Reus, els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i, per últim, els Capgrossos de Mataró.

 

Pel que fa a la jornada de dissabte, les comarques tarragonines tindran dos representants: els Nens del Vendrell i els Xiquets del Serrallo.

 

Un gran impacte mediàtic

Durant el cap de setmana, a l'exterior de la TAP, al carrer Mallorca, hi haurà una fira de productes castellers i una pantalla gegant per seguir la retransmissió del Concurs, que també es podrà veure a través del web del Concurs de Castells, a TAC 12 i altres televisions locals de la Xarxa Audiovisual Local. A banda de Tarragona Ràdio, les dues principals emissores del país, Catalunya Ràdio i RAC1, preveuen un gran desplegament amb una programació exclusiva de la jornada de diumenge del Concurs. 

 

En aquest sentit, s'han acreditat 300 periodistes i professionals d'un centenar de mitjans de comunicació diferents. Destaca la presència d'agències i mitjans internacionals com Reuters, France Télévisions, Deutsche Welle (Alemanya), Croatian Radio&TV (Croàcia) i Radiotelevizija Slovenija (Eslovènia) així com fotògrafs de les principals agències internacionals, com Reuters, Getty Images, AFP, amb Emilio Morenatti, premi Pulitzer.

 

Mobilitat als voltants de la TAP

La Guàrdia Urbana prepara un ampli dispositiu per facilitar la mobilitat de les dues jornades d’aquest cap de setmana del Concurs de Castells a la Tarraco Arena Plaça. La circulació de trànsit i l'aparcament de vehicles està restringida als carrers circumdants a la TAP (Mallorca, Alguer, Jaume I, Eivissa), així com el carrer Lleida i Vidal i Barraquer (tram Tabacalera).

 

Dijous a la nit es va prohibir l'aparcament de vehicles al tram del carrer Jaume I adjacent a la plaça, ja que en aquell espai s'ubicaran les unitats mòbils de les televisions que cobreixen en directe l'esdeveniment. Aquest divendres es mantenen el control de l'estacionament i els talls de circulació al carrer de Jaume I, mentre que a la nit començarà la retirada de vehicles del perímetre de la plaça, als carrers Mallorca, Eivissa, Alguer i Vidal i Barraquer (en el tram de davant de la Tabacalera). 

 

Paral·lelament també es desplaçaran els contenidors dels carrers dels voltants de la TAP. Tant dissabte com diumenge els carrers esmentats es tancaran de forma progressiva segons les necessitats.

Participació