Concentració veïnal a Torreforta en record a les víctimes de l'explosió d'Iqoxe

La cita és aquest divendres 13 de gener, a les 18.30 hores, a la plaça de Tarragonès

10 de gener del 2023
Actualitzat el 13 de febrer a les 18:45h

El pròxim dissabte 14 de gener es compliran tres anys de l'explosió química a la planta d'Iqoxe, en què van morir tres persones, dos treballadors i un veí de Torreforta. Per recordar l'efemèride i recordar les víctimes d'aquest tràgic succés, la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) i la Federació de Veïns de l'Àrea de Llevant (FAV Llevant) han convocat una concentració aquest pròxim divendres.

 

La cita, que es convoca com a homenatge a les víctimes, serà a les 18.30 hores a la plaça del Tarragonès, just davant del Centre Cívic de Torreforta. Amb el lema 'Sempre en la memòria', es farà lectura d'un manifest en record de les tres persones mortes i de les set que van resultar ferides a l'accident i en suport a les seves famílies.

 

La concentració d'aquest divendres compta amb la col·laboració dels sindicats UGT i CCOO, de les entitats veïnals Voluntaris i Participació Terres de l'Ebre i la Federació d'Amposta d'Associacions de Veïns i dels ajuntaments de Tarragona, Vila-seca i Constantí.

 

«Els veïns no oblidem»

El president de la FAVT, Alfonso López, ha assenyalat que «els veïns no oblidem que un 14 de gener del 2020 tres ciutadans de Tarragona van perdre la vida. Per això, l'acte vol ser un homenatge a totes les persones que van patir danys aquella fatídica data». El representant veïnal també s'ha dirigit a l'empresa Iqoxe, recordant que «no pararem fins que trobin una solució per a les famílies afectades i que aquestes puguin passar pàgina».

 

La FAVT considera «lamentable» que Iqoxe encara no hagi arribat a cap acord amb les famílies i que aquestes hagin de dependre de la via judicial. Des de l'entitat tampoc entenen «com una empresa com Iqoxe posi preu a la vida, perquè la vida no té preu».

 

«La informació i la seguretat a la química avança, però hi ha deures pendents»

La FAVT considera que durant el darrer any les administracions han fet un «bon treball amb el desplegament del Plaseqta, que està avançant». La prova més evident, explica l'entitat, va ser el simulacre del passat 2 de novembre, que va resultar un èxit de participació i resposta ciutadana. Malgrat això, creuen que cal millorar l'estratègia comunicativa de Protecció Civil perquè no es tornin a repetir episodis com el de les males olors d'Asesa.

 

En matèria de seguretat al polígon petroquímic, el president de la FAVT ha expressat la seva «preocupació» envers alguna química com Iqoxe «perquè sembla que els preocupi més el nivell de producció que el de la seguretat de la instal·lació».