140 anys de Pastorets: el Vendrell aixeca el teló en una edició molt especial

Més de 150 persones fan possible una representació ja clàssica del post-nadal vendrellenc

12 de gener del 2023

El teló de l'escenari del Teatre Àngel Guimerà (Tàg) del Vendrell s'aixecarà de nou aquest diumenge 15 de gener per oferir els Pastorets. Serà la 57a edició consecutiva de l'obra que té lloc a la capital del Baix Penedès. Però les arrels dels Pastorets vendrellencs venen de molt més enrere, concretament de fa 140 anys.

 

I és que aquest 2023 es compleixen els 140 anys de la primera representació que es té constància que es va fer. Va ser l'any 1883, quan el desaparegut Círculo Moral e Instructivo va acollir aquesta obra, escenificada aleshores només per infants. El seu títol era 'Los Pastorcillos en Belén' i la música era obra de Carles Casals, el pare de Pau Casals.

 

De fet, qui en el futur seria conegut com el Mestre també prenia part en aquella funció, com a membre del cor de diables amb només set anys. Si l'obra s'havia fet anteriorment és una cosa que no se sap, perquè no se n'ha trobat constància fins ara. El que sí que se sap és que s'ha mantingut viva fins ara, amb algunes interrupcions.

 

Superats dos anys molt complicats

De fet, la d'aquest any serà la 57a edició consecutiva que es fa de l'obra. Una fita que els dos últims anys ha costat molt de mantenir, pel context de coronavirus. El 2021, en els moments més crus de la pandèmia, es va optar per fer una versió del 'Poema de Nadal' a través de televisió.

 

El passat 2022 sí que es va poder fer la representació amb públic, per bé que tant espectadors com participants van haver d'usar mascareta. Enguany, els Pastorets del Vendrell tornen a la normalitat absoluta, amb els més de 150 col·laboradors que els fan possible. Un total de 26 quadres integren l'obra, amb alguna novetat que s'ha preparat per commemorar els 140 anys.

 

Les representacions seran els diumenges 15, 22 i 29 de gener, i 5 de febrer, a les cinc de la tarda al Tàg. El dissabte 28 de gener serà el torn dels Pastorets Infantils, una obra que ja compleix 24 anys i que garanteix el futur de l'obra principal. Per a informació i reserva d’entrades es pot trucar al 977 662 993, al mòbil 696 446 885, o a la web www.pastoretsdelvendrell.cat.

 

Els Pastorets Infantils del Vendrell.
Els Pastorets Infantils del Vendrell tornen a escena. | Cedida