El primer difractòmetre d'electrons del món fora del Japó estarà Tarragona

L'Institut Català de Recerca Química, ubicat a Tarragona, comptarà amb aquesta «tecnologia puntera» per millorar les investigacions

12 de gener del 2023
Actualitzat el 13 de febrer a les 18:42h

L'Institut Català de Recerca Química (ICIQ) ha adquirit el primer difractòmetre d'electrons que es podrà trobar al món fora del Japó. Rigaku, empresa líder en el desenvolupament d'equipament per a la cristal·lografia, instal·larà el XtaLAB Synergy-ED a entitat tarragonina.

 

És un instrument que serà «clau» en la investigació de l'ICIQ per resoldre estructures cristal·lines de molècules orgàniques i inorgàniques i complexos organometàl·lics, MOFs, COFs, pèptids o grans complexos supramoleculars presents a les diferents línies de recerca del centre. La incorporació del difractòmetre d'electrons a la cartera de serveis del centre de recerca permetrà millorar «la contribució científica» dels grups de treball.

 

El difractòmetre d'electrons permetrà accelerar projectes científics o industrials, amb l'obtenció de vidres de mida suficient que suposa moltes vegades un coll d'ampolla o fins i tot una barrera per al desenvolupament de projectes. El Rigaku XtaLAB Synergy-ED permetrà mesurar vidres de menys de 50 nanòmetres, fet suposa reduir entre 1.000 i 100.000 vegades el volum dels cristalls que es podien mesurar fins ara, mitjançant la difracció de raigs X.

 

Els responsables de l'ICIQ destaquen que «la bona integració del programari amb l'equip» fa que sigui «fàcil d'usar» o que permet «mesurar temperatures criogèniques, un factor clau per mesurar mostres sensibles».

 

L'ICIQ lidera estratègies «per resoldre els grans reptes socials i econòmics com el canvi climàtic o el subministrament de matèries primeres i energètiques» i està posicionat entre els cinc primers centres d'investigació química del rànquing Mapping Scientific Excellence. Reconegut amb dues acreditacions d'excel·lència Severo Ochoa, acull 330 investigadors, organitzats en 15 grups de recerca sobre la catàlisi, les energies renovables i la química computacional.