Comencen les votacions dels pressupostos participatius de Reus

La convocatòria ha de servir per escollir una dotzena de projectes

16 de gener del 2023

Els pressupostos participatius de l'Ajuntament de Reus entren, aquest dilluns, 16 de gener, en fase de votació. Estarà oberta fins al 19 de febrer a les dotze de la nit i ha de servir per escollir una dotzena de les 58 propostes finalistes. El pressupost total que es destinarà als projectes serà d'un milió d'euros.

 

Entre les idees finalistes, 25 corresponen a la categoria de grans projectes, és a dir, que estan valorats entre 50.000 i 150.000 euros. Les 33 restants són petits projectes, amb partides estimades que no superen els 50.000 euros. Des que es va engegar aquesta nova campanya s'han rebut 177 iniciatives, però se n'han rebutjat 98 per no complir els requeriments establerts.

 

Les 79 restants s'han acabat convertint en 58 després d'unir aquelles que eren molt similars o complementàries. Està previst fer dues presentacions públiques de tots aquests projectes els dies 24 i 25 de gener de sis a vuit de la tarda. La primera serà al Centre Cívic del Carme i la segona al de Ponent.

 

Podran votar-les tots els ciutadans empadronats a Reus que tinguin més de 14 anys a través del web Reus Participa. Per facilitar l'accés a tothom també s'habilitaran punts de suport als centres cívics i a la regidoria de Participació, com s'activaran punts d'interacció mòbils. Cada reusenc tindrà un màxim de sis vots, quatre per als petits projectes i dos per als grans.

 

El 20 de febrer s'escolliran els 8 petits projectes i els 4 grans projectes amb més vots, que quedaran com a guanyadors de la campanya. Si no s'ha esgotat la partida pressupostària se seguiran sumant propostes fins que s'esgoti. Aquests pressupostos participatius suposen els de la recuperació després de la pandèmia.

 

L'any 2020, abans dels estralls causats per la covid-19, es van anunciar canvis en el sistema d'aquesta iniciativa. Fins llavors s'havien convocat en dues ocasions, la primera entre 2017 i 2018, i la segona el 2019. Cada edició havia comptat amb 750.000 euros de pressupost.

 

Ara fa tres anys es va optar per organitzar una convocatòria cada dos anys amb un pressupost equivalent al de dues convocatòries, és a dir, 1.500.000 euros. Amb l'esclat de la pandèmia, la convocatòria dels anys 2020 i 2021 es va suspendre per destinar la partida al Pla de Reactivació. De la campanya d'aquest 2022-2023, 100.000 euros s'han destinat a acabar projectes anteriors.

 

Finalment, però, la partida total amb la qual comptaran serà d'un milió d'euros. També s'ha introduït altres canvis a la convocatòria, com terminis més llargs per presentar propostes i per votar-ne, o l'increment de 9 a 12 projectes escollits com a mínim.