Col·lapse a l'Hospital del Vendrell: «tenim els passadissos plens de pacients»

El comitè d'empresa demana solucions temporals fins que no es consumeixi l'ampliació del centre

23 de gener del 2023

Abans de la pandèmia, era habitual que durant els primers mesos de l'any la grip saturés l'Hospital del Vendrell. Després dels dos anys en què el coronavirus ha capgirat la situació, aquest 2023 el col·lapse ha tornat, però amb més força. «La situació actual no l'havíem tingut mai abans», assevera Xavier Urgell, portaveu del comitè.

 

La Covid-19 va posar a prova el sistema de salut, però de retruc va fer que la resta d'infeccions respiratòries quedessin sota mínims. Aquest 2023, amb la pandèmia en fase de normalització, hi ha hagut una explosió de casos de grips, refredats i altres patologies similars. «Tenim molta entrada de gent de totes les edats, però especialment de gent gran», apunta Urgell.

 

Això està fent que, en un hospital que ja fa anys que està al límit com el del Vendrell, la situació sigui pràcticament insostenible. «No pot ser que tinguem 21 persones esperant per pujar a planta, els passadissos estan plens de pacients que no tenen intimitat», lamenta. Per aquest motiu, el Comitè d'Empresa ha fet una convocatòria aquest dilluns 23 de gener per denunciar de nou el problema.

 

Necessitat urgent d'espais

La petició que fan a la Xarxa Santa Tecla és que els ofereixin solucions temporals fins que no es faci l'ampliació de l'hospital. El projecte d'ampliació va ser anunciat pel president Pere Aragonès el passat desembre, però fins que sigui una realitat poden passar «dos o tres anys». I els sanitaris es troben desbordats per aquest «col·lapse crònic» que afecta sobretot a les Urgències.

 

«També manca personal, però ara mateix el que més necessitem són espais on poder atendre bé la gent», afirma Urgell. El portaveu explica que des de la direcció els han demanat que facin propostes per alleugerar aquesta càrrega. «Hi ha opcions, com ara posar mòduls prefabricats o traslladar pacients a altres centres de la xarxa que tinguin menys saturació», segons Urgell.

 

Aquesta última opció ja es va fer durant els mesos més complicats de la pandèmia. Ara mateix, des del Comitè afirmen que tenen una ocupació del 115% i que altres centres del territori no tenen tanta càrrega. Les propostes ja han estat traslladades a la direcció i ara esperen que hi hagi alguna resposta.

 

Aquestes peticions dels treballadors de l'Hospital coincideixen en el temps amb la vaga de sanitaris que es farà aquests dimecres i dijous. Una protesta que es farà a tot el territori català per reclamar millors condicions i salaris, i una dotació pressupostària més àmplia.