L'Ajuntament del Morell presenta dos projectes per controlar la qualitat de l'aire

El municipi creu que la legislació «no està actualitzada»

25 de gener del 2023

L'Ajuntament del Morell ha presentat aquest dimecres dos projectes relacionats amb el medi ambient i la qualitat de l'aire. Les últimes actuacions en aquest àmbit s’han dut a terme durant el darrer any, amb una inversió de 12.000 euros, i com a novetat han implicat dues universitats: d’una banda, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb qui el consistori treballa des de fa anys, i de l’altra, la Universitat Rovira i Virgili (URV).

 

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament del Morell, Rosa Sánchez, ha indicat que «d'aquesta manera, hem pretès continuar amb la feina feta dels estudis duts a terme en els darrers anys, mantenint el compromís per tenir un ampli coneixement de quina qualitat té l’aire que respirem, dia a dia, la ciutadania morellenca i apostant per la recerca».

 

Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Eloi Calbet, ha manifestat que «el fet d’haver incorporat la URV fa que puguem abastar més qüestions i que, per tant, les conclusions a què arribem puguin ser més completes, ja que cada universitat s’ha fixat en aspectes diferents».

 

Les dades dels estudis es podran consultar en línia

Segons s'ha explicat durant la presentació, el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV ha determinat els nivells de metalls pesants (cadmi, crom, níquel, plom, vanadi) i arsènic en l'aire del municipi del Morell, fent una comparació amb un punt control, a més d’avaluar-ne els riscos per a la salut.

 

Per la seva banda, el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la UPC ha dissenyat, construït i desplegat un programa de control continuat d’episodis a través d’una xarxa de sensors en continu, que registraran els Compostos Orgànics Volàtils (COVs) en quatre punts de l’àrea urbana. Aquest programa permetrà realitzar un control químic en episodis d’olor/molèstia durant els pròxims anys al nostre poble.

 

En aquest sentit, el web municipal ofereix un nou espai de visualització en directe de dades en línia, on es mostren les xifres que recullen els sensors instal·lats. Un apartat que es podrà consultar en aquest enllaç i que garanteix l’accés a la informació a tota la ciutadania. Actualment, ja es pot veure al portal de transparència.

 

L'estudi de la URV: Nivells més elevats dels elements estudiats al Morell

L’estudi de la URV mostra com, en les tres setmanes consecutives que es van analitzar mostres, tots els elements estudiats (a excepció del vanadi) van presentar nivells significativament més elevats al municipi del Morell que a la població control. Un fet, però, que no es pot atribuir directament a la presència del polígon petroquímic, ja que «no s’ha trobat relació entre l’origen de la massa d’aire i la concentració de contaminants».

 

En aquest sentit, segons l'estudi, «són uns nivells que es troben dins dels barems marcats per la legislació vigent i que, per tant, no són alarmants». Pel que fa a l’estudi d’avaluació de riscos, l'informe assenyala que «la inhalació als elements tòxics avaluats no suposaria un risc cancerigen significatiu per a la població».

 

L'estudi de la UPC: Instal·len sensors en quatre punts del municipi

En el cas del treball de la UPC, en una primera fase s’ha instal·lat la xarxa de sensors en quatre punts del municipi: a l’Ajuntament del Morell, al magatzem municipal, al CAP de la població i al poliesportiu municipal. Des de llavors, l’LCMA està duent a terme la recepció i avaluació de les dades rebudes per part dels equips, per tal d’assegurar-ne un correcte funcionament i fer-hi una actuació correctiva en cas que fos necessari.

 

Tot plegat, permetrà un control en continu i, a més llarg termini, analitzar químicament mostres preses durant episodis d’olor/molèstia, per determinar els compostos més rellevants i si poden generar un perill per a la salut de les morellenques i morellencs.

 

Un consistori pioner

La regidora Rosa Sánchez ha destacat que l'Ajuntament del Morell és pioner en aquest àmbit, assenyalant que ho fan amb la idea de «continuar conscienciant la població del context en què ens trobem, en convivència amb la indústria química, i reivindicant la transparència pel que fa a la qualitat de l’aire». Sánchez ha afegit que la legislació no està actualitzada, afegint que «si no tenim una eina que ens permeti ser més estrictes, no podem ser-ho».

 

L’alcalde, Eloi Calbet, ha remarcat que des que van començar els estudis s’ha millorat força i ha encoratjat tots els agents implicats a continuar en el mateix camí. Finalment, ha incidit en el fet que el consistori morellenc «assumeix una tasca de recerca i investigació que no ens és pròpia, i que hauria de dur a terme una administració superior a la nostra».