Concurs d'idees per a la transformació urbanística de l'entorn dels edificis del Port

L’Autoritat Portuària vol crear un gran parc urbà de 8.000 m2 que millori la connectivitat urbana

06 de febrer del 2023

El Port de Tarragona ha publicat la licitació d’un concurs d’idees per seleccionar el millor projecte per a realitzar la transformació urbanística de l’entorn de les seus de l'Autoritat Portuària al passeig de l'Escullera. La idea finalista del concurs servirà de base per a la redacció del projecte executiu que crearà un gran parc urbà de 8.000 m2 al voltant de la seu institucional i de la seu administrativa de l’APT.

 

L'organisme ha explicat que aquest nou parc urbà «contribuirà a millorar la connectivitat amb la ciutat de Tarragona i entre el Moll de Costa i el passeig del Miracle, impulsant la mobilitat sostenible i reduint les emissions de carboni». Les persones professionals i empreses interessades tenen un termini de quinze dies, des de la publicació de la licitació del concurs, per presentar les propostes.

 

L’entorn urbà on es proposa actuar és el tram final del Moll de Costa, i l’espai definit pel límit marcat per les vies de tren i l’estació de tren de Tarragona, el final del passeig del Miracle, el límit fronterer amb el Port Esportiu, l’inici del KM0, l’entorn més immediat als dos edificis de l’APT (institucional i administratiu) i la zona de l’edifici de Creu Roja.

 

Un jurat de sis persones designarà les millors propostes

El concurs elaborat per la Direcció d’Infraestructures i Conservació del Port està plantejat en 3 fases. Una primera d’anàlisi i admissió de propostes; una segona, de selecció i invitació a les 5 millors solucions i, finalment, l’elecció de l’opció guanyadora. Un jurat format per 6 persones, professionals, expertes i independents de l’APT, seran les encarregades de designar les millors propostes.

 

En aquest sentit, el president del Port, Saül Garreta, ha explicat que «aquest concurs d’idees del Port de Tarragona és una oportunitat perquè el millor talent local i nacional competeixi per proposar la millor solució per a un espai de trobada entre el Port i la Ciutat, entre el mar i la terra, i que vol crear comunitat gràcies a la renaturalització, la mobilitat sostenible i els serveis que hi ha al seu voltant».

 

Garreta ha afegit que «la urbanització de l’entorn de l’APT comptarà amb molt de talent, tant en el vessant participatiu com per la composició del jurat, amb experts locals independents amb una visió molt transversal amb arquitectes, urbanistes, geògrafs i paisatgistes, i molt alineat amb un urbanisme social i transformador».

 

Idees sostenibles

El Port vol que totes les propostes que es presentin al concurs de projectes estudiïn i plantegin solucions que tinguin en compte la sostenibilitat, l’eficiència energètica i les energies renovables. Així mateix, també es posarà èmfasi en la jardineria adaptada al clima, l’ús de paviments filtrants i gestió de les aigües fluvials, juntament amb la millora de la mobilitat urbana en tots els seus vessants i la priorització de la mobilitat sostenible.

 

Per altra banda, s'assenyala el reaprofitament dels elements existents actualment, la reutilització de residus, la consideració dels usos de l’entorn i dels elements singulars i, la coherència i integració amb futurs projectes urbanístics de l’entorn Port-Ciutat.

 

Una idea guanyadora i quatre finalistes

La idea guanyadora serà la responsable de la redacció del projecte executiu en un termini de màxim de 4 mesos amb un pressupost total màxim de 105.000 euros, dels quals 85.000 es destinen per a la redacció final del projecte i altres 20.000 per a la posterior assistència tècnica a la direcció de l’obra.

 

Les 4 idees finalistes que no resultin guanyadores, tindran una compensació econòmica per participar de 4.500 euros cadascuna. La publicació de l’adjudicatari i, guanyador del concurs, es preveu es publiqui al voltant del mes d’abril de 2023.