Més a prop: L'església de Sant Francesc podria esdevenir el nou Centre d'Art Contemporani de Valls

Aquesta setmana ha finalitzat la primera fase de les obres de rehabilitació de l'edifici

Imatge del concert a l'interior de Sant Francesc
Imatge del concert a l'interior de Sant Francesc | Ajuntament de Valls / Pere Toda
18 de març del 2023
A l'església de Sant Francesc de Paula de Valls ja hi torna a ressonar la música. Aquesta setmana, el temple ha estat l'escenari de l'actuació de la Jove Capella Reial de Catalunya, que ha interpretat "Lagrime d'amante al sepolcro dell'amata", sota la direcció de Lluís Vilamajó, en el marc del cicle Nit de Clàssics. Es tracta d'un dels primers actes culturals que acull l'espai després de la primera fase de rehabilitació de l'edifici, abandonat i tancat des de fa més de 40 anys.

«És un moment molt celebrat i l'obertura de Sant Francesc era una assignatura pendent que teníem com a ciutat», explica Sònia Roca, la regidora Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric de l'Ajuntament de Valls, a TarragonaDigital.

Les obres, amb un pressupost de 450.000 euros, han contemplat la reparació de les diverses patologies que afecten l’estructura de les voltes i la coberta, així com els danys a la teulada, fissures en murs o humitat per filtracions d’aigua, entre d’altres. En concret, s’ha enderrocat la coberta i tota la seva estructura i també s'ha lligat el coronament de les parets del cimbori i de la nau central amb corretges de formigó.

La nova estructura de la coberta s'ha fet amb encavallades de fusta i per a la nova teulada s’ha utilitzat teula ceràmica, aprofitant les teules existents que es trobaven encara en bon estat i substituint les que no per peces de característiques similars. També s'ha sanejat, tant a l’interior com a l’exterior, del basament o socolada de la façana principal i la neteja interior del temple.
 

Segona i tercera fase d'obres

La intervenció de Sant Francesc no acaba aquí. Encara hi ha molta feina a fer i el projecte de restauració del temple preveu dues fases més. Roca explica que «l'aturada de les obres, per l'abandonament de l'empresa, ha causat un retard en el calendari previst, i la segona fase no s'ha pogut dur a terme en aquesta mateixa legislatura».

Amb tot, s'espera iniciar el segon tram dels treballs a curt termini, que contempla la rehabilitació de les voltes interiors de les capelles laterals, la sortida d'emergència i les escomeses d'aigua i de llum. A més, en una tercera fase de les obres es preveu l'adequació interior de l'espai per als usos que es determinin.
 

Imatge de l'exterior de l'església Foto: Albert Oliva

 

«Cal un pla funcional d'usos»

Precisament, paral·lelament a les obres, ja es treballa en el pla funcional d'usos de l'antiga església, que servirà per fixar la tipologia d'activitats que ha d'acollir l'edifici un cop estigui obert definitivament. De fet, Sònia Roca avança a aquest mitjà que la voluntat és poder situar Sant Francesc com a nou centre d'art contemporani de la ciutat i de la demarcació.

En aquest sentit, fa pocs anys que la capital de l'Alt Camp va perdre l'antiga capella de Sant Roca com a sala destinada a instal·lacions d'art contemporani i, des de llavors, aquest aspecte ha estat força reivindicat pel món artístic vallenc per tal de comptar un espai alternatiu, i amb millors condicions, que aculli una programació expositiva periòdica.
 

Bé Cultural d'Interès Local

L'església de Sant Francesc de Paula de Valls és de titularitat municipal i catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. Formava part del monestir dedicat a Sant Francesc de Paula. Construït a finals del segle XVI i amb una superfície de més de 700 m2, el temple era la tercera església de la ciutat en dimensions.

Durant la guerra civil, el temple va ser buidat i els altars cremats. A finals de la dècada dels 60 va ser tancat al culte a causa d'un despreniment del sostre. A partir d'aquest moment patí un procés de degradació fins que el 1978, l'Arquebisbat de Tarragona cedí gratuïtament l'església a favor del patrimoni municipal, a condició que fos restaurada i se li donés ús públic. El 1981 es restaurà la façana.