Tarragona convertirà el Fortí de Sant Jordi en un parc obert a la ciutadania

L'Ajuntament, que invertirà uns 250.000 euros en les actuacions, preveu reobrir l'espai durant la pròxima Santa Tecla

Imatge de l'interior del Fortí de Sant Jordi, que es convertirà en un parc ciutadà.
Imatge de l'interior del Fortí de Sant Jordi, que es convertirà en un parc ciutadà. | Arnau Martínez/ACN
21 de març del 2023
Actualitzat a les 15:02h
L'Ajuntament de Tarragona vol obrir a la ciutadania el Fortí de Sant Jordi, al Miracle, després de dècades tancat. Així ha obert una licitació per arranjar-lo, amb l'objectiu que es pugui obrir al públic per Santa Tecla. El pressupost dels treballs, que suposaran una primera fase, és d'uns 250.000 euros.

Les actuacions que es faran consistiran en una neteja de la superfície per arrencar les herbes i, posteriorment, s'instal·larà mobiliari urbà com ara bancs i pèrgoles. A més, tot el recinte serà accessible. El consistori també ha previst posar-hi un escenari portàtil per programar actes culturals com concerts.

També està previst que es posi il·luminació LED i s'obri un mirador. El regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha destacat la reobertura d'un espai "útil, accessible i amable per la ciutat". En una segona fase del projecte, es podria rehabilitar el magatzem subterrani.

La licitació està oberta fins a l'11 d'abril i durant el mes de maig està prevista l'adjudicació per donar pas a les obres a l'estiu. Pel que fa a l'estructura, Pinedo ha assegurat que es troba en bon estat i que no caldrà reforçar-la.
 

Un parc més de la ciutat

Les actuacions previstes convertiran el Fortí de Sant Jordi en un parc més de la ciutat, amb un horari d'obertura i de tancament diari. Pinedo ha remarcat que l'objectiu és "recuperar un espai per la ciutat que està perdut des de fa massa temps". També ha insistit que han dissenyat un projecte que sigui "sostenible en el temps".

Cal recordar que el Fortí de Sant Jordi és un baluard defensiu construït pels anglesos en el context de la Guerra de Successió per tal de cobrir la línia de la costa a la zona de la platja del Miracle. Data del segle XVIII i actualment declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
 

Segona fase del projecte

El regidor ha insistit que es tracta d'una primera fase que després caldrà "continuar". En aquest sentit, Pinedo ha apuntat que a la segona fase es podien instal·lar lavabos i rehabilitar el magatzem subterrani del fortí. De fet, el responsable de Patrimoni ha assegurat que en un inici es van plantejar un projecte "molt més ambiciós".

Tot i això, ha afegit que per "terminis i pressupost" no s'ha pogut tirar endavant. El projecte, ha dit Pinedo, està tancat des de l'abril de l'any passat i es volia obrir l'espai l'estiu del 2022.

En aquest sentit, el regidor ha lamentat aquest retard i ha apuntat que a l'Ajuntament de Tarragona, en l'àmbit administratiu, es troben amb "moltes dificultats".
 

Reobertura del Cementiri dels Jans

Hermán Pinedo també ha avançat que es va reunir amb l'Ambaixada Britànica per reobrir el Cementiri dels Jans, un fossar, propietat de la corona britànica, a prop del Fortí de Sant Jordi. El regidor ha valorat que estan "a prop" d'arribar a un acord perquè el recinte funerari passi a mans de l'Ajuntament de Tarragona.

Aquest és un projecte que s'arrossega des de fa anys. Segons ha explicat Pinedo, ell mateix ja va mantenir converses amb l'Ambaixada britànica, però que a causa del Brexit "es va aturar tot".