Montblanc reclama la cessió gratuïta del convent de Sant Francesc per 30 anys

L'Ajuntament vol concórrer a la convocatòria del programa de millora de la competitivitat i de dinamització del Patrimoni Històric

Imatge de l'església de Sant Francesc de Montblanc
Imatge de l'església de Sant Francesc de Montblanc | Albert Oliva
30 de març del 2023
Actualitzat a la 13:53h
El ple de l’Ajuntament de Montblanc ha aprovat per unanimitat sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la cessió gratuïta del convent de Sant Francesc i per a un termini de trenta anys. L’objectiu de l’equip de govern és concórrer a la convocatòria del programa de millora de la competitivitat i de dinamització del Patrimoni Històric amb ús turístic, que acaba de convocar el Ministerio de Indústria, Comercio y Turismo.

A l’esmentada convocatòria hi poden concórrer edificis que estan catalogats con a Béns Culturals d’Interès Nacional, com és el cas del convent de Sant Francesc, tot i què, per a poder acollir-se als ajuts és necessari que l’immoble sigui propietat o estigui cedit a l’Ajuntament de Montblanc. És per aquest motiu que l’alcalde, Josep Andreu, ja ha iniciat els contactes previs amb l’administració catalana, una tasca que s’ha dut a terme en coneixement i suport de la resta de grups polítics amb representació municipal.

Paral·lelament a l’acord del ple, des de l’Ajuntament de Montblanc s’ha procedit a la redacció d’un projecte tècnic que contempla l’execució dels treballs de rehabilitació i millora de l’històric convent, pressupostats en 1.193.677,10€. En el cas d’aconseguir-se la subvenció, es podrien finançar la totalitat o bona part de les obres amb els ajuts públics.
 

30 anys

Des de fa trenta anys l’Ajuntament de Montblanc i les entitats de la vila ducal utilitzen el convent de Sant Francesc per a desenvolupar-hi activitats de caràcter lúdic i cultural. Un ús que, des de l’any 2011, està regulat a través d’un conveni que van subscriure el departament de Cultura i l’Ajuntament de Montblanc, el qual establia l’ús d’aquest espai per a celebrar-hi equipaments socials i culturals. L’esmentat document també contemplava la tramitació d’una posterior cessió d’ús del monument, que ara sol·licitarà formalment l’Ajuntament de Montblanc, després de l’esmentat acord de ple.