La 27a fira Trapezi de Reus engega motors recuperant el carrer

Amb el Trapezi a les escoles ja en marxa, la Fira del Circ de Catalunya enceta la seva programació aquest dimecres

La plaça d'Anton Borrell del Parc de Sant Jordi acull, un any més, la carpa on tindrà lloc el Cabaret
La plaça d'Anton Borrell del Parc de Sant Jordi acull, un any més, la carpa on tindrà lloc el Cabaret | Ajuntament de Reus
10 de maig del 2023
Actualitzat a les 10:26h
Trapezi es posa en marxa aquesta tarda amb quatre espectacles que serviran d'entrant per a cinc dies de programació. La Fira del Circ de Catalunya, amb una nova direcció artística, recupera els espectacles de carrer i gratuïts sense abandonar els teatres i les carpes amb entrades de pagament. Cristina Cazorla i Alba Sarraute agafen les regnes del Trapezi de Reus amb l'objectiu de situar-lo entre les principals cites professionals del circ europeu.

Per fer-ho s'organitzen les jornades Trapezi Pro Catalan Arts aquest dimecres, dijous i divendres, que combinaran sessions presencials i telemàtiques. També per al sector professional s'ha recuperat la Palma, on s'organitza un showcase PRO. Es tracta d'un espai on es presentaran extractes d'espectacles d'entre 10 i 20 minuts que estan en fase de creació o s'han estrenat recentment.

Amb iniciatives com aquestes, la fira vol erigir-se en un punt de trobada del sector i "afavorir vincles i complicitats entre professionals i entitats del món del circ". Una altra pota complementària a la programació general és el 'Trapezi a les escoles', que va arrencar dilluns 8 de maig i que arribarà a uns 8.500 alumnes de 28 centres de Reus.
 

El Trapezi a les escoles prepara el terreny

La modalitat escolar de la Fira del Circ de Catalunya portarà tres espectacles diferents a 28 escoles de Reus fins al 17 de maig. Són De tu a tu, del Col·lectiu MUR, LOOking fOr, de la Compagnie Allégorie i Miss Marguerita, de Jessica Arpin. Les directores artístiques destaquen que, l'elecció d'aquests tres espectacles, vol ser una manera d'explicar les tres línies en les quals plantegen Trapezi.

En el primer cas, el d'un col·lectiu que no és nou al programa i que l'integren persones amb diverses discapacitats. A més de l'espectacle, la companyia imparteix un taller per donar a conèixer com es treballa la inclusió dins del món de les arts escèniques. La segona proposta vol posar de manifest la fuga de talents que també viu el circ.

El fundador de la companyia és David Coll, un català que va marxar fora per cursar uns estudis superiors de circ que no existeixen al país. La voluntat de programar aquest espectacle a les escoles també és mostrar com es viu el món circense a l'estranger. La darrera proposta s'ha pensat com una aposta feminista a la programació general i, per a la canalla, com una oportunitat per "admirar el virtuosisme en la manipulació de malabars en banquina i l'agilitat i el risc en les rutines de bicicleta acrobàtica.
 

El Parc de la Festa, punt d'arrancada del Trapezi d'enguany

Des d'aquest dimecres i fins diumenge es podran veure una cinquantena de propostes artístiques de 36 companyies diferents. La programació es pot consultar al web de la fira, des d'on també es poden comprar les entrades per als espectacles de pagament. Entre els elements més emblemàtics, el Cabaret torna a experimentar canvis de plantejament, amb dos formats diferents repartits entre la carpa del Parc de Sant Jordi i l'escenari de la plaça del Mercadal.

Com és habitual, la inauguració oficial de la 27a edició de la fira es farà des de Cal Massó amb una petita mostra de l'espectacle que José Luis Redondo oferirà al Cabaret. Per aquest espectacle cal invitació prèvia, però la resta de la tarda és oberta al públic general. L'atenció se centrarà, de fet, en el Parc de la Festa, on s'han habilitat tres espais diferents, el parc en si, una grada que s'hi ha instal·lat i una carpa.

Amb aquest ordre actuaran, respectivament, les companyies Cirque Pardi!, Les Enfants Sérieux i My!Laika. Ho faran, de nou respectivament, a les sis, a les set i a les vuit de la tarda, amb els dos primers espectacles gratuïts i el tercer amb entrades a quatre euros. Cirque Pardi! proposarà Rouge Nord, que des de l'organització es defineix com "un fresc cinematogràfic entre Quentin Tarantino i Wim Wenders".

A la palestra s'hi podran veure "tècniques circenses d'alt risc i un encantador univers mecànic". El relleu l'agafaran Les Enfants Sérieux amb Happy Apocalypse To You, un espectacle "que barreja el clown, l'scratching i l'ús del màstil". Explica la història de "dos personatges excèntrics i del seu incansable optimisme".

La primera jornada del Trapezi d'enguany la tancarà My!Laika amb Winter, "un espectacle que destaca per l'estupidesa de les accions circenses". Demà dijous la tarda arrencarà a les cinc de la tarda i portarà, fins a tres quarts de dotze de la nit, quatre noves propostes que s'afegiran a les tres del Parc de la Festa. Amb una dotzena de funcions més, la tarda i la nit de divendres escalfaran l'ambient de cara a un cap de setmana amb circ durant tot el dia.