Una dotzena d'empreses opten a instal·lar els panells solars del Refugi 1 del Port

Seran prop de 500 plaques fotovoltaiques, amb un cost de 236.000 euros

Amb el Refugi 1, el Port de Tarragona comptarà amb set edificis amb plaques solars instal·lades.
Amb el Refugi 1, el Port de Tarragona comptarà amb set edificis amb plaques solars instal·lades. | Cedida
23 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:56h
Una dotzena d'empreses opten a la licitació per instal·lar 490 panells solars a la coberta del Refugi 1 del Moll de Costa, segons ha anunciat el Port de Tarragona en un comunicat. Les plaques generaran una potència de 200Kwh aproximadament amb un cost de 235.927,51 euros. Les tasques d'instal·lació s'allargaran durant un termini de 3 mesos.

Amb aquest actuació, el Refugi 1 se sumarà als altres 6 edificis portuaris que ja produeixen energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques, millorant així l'eficiència energètica dels equipaments de l'organisme tarragoní.

El Port ha destacat que, com a novetat, aquesta instal·lació servirà com a prova pilot per a la implantació de la denominada 'smart grid', un sistema intel·ligent per a la gestió de l'energia verda de la futura comunitat energètica.
 

Smart grid i comunitat energètica

El Port disposa de l'informe 'Anàlisi, disseny i implantació de Smart grid al Moll de Costa', que detalla les possibles solucions tècniques per a la implantació de l'Smart Grid, el sistema intel·ligent per a la gestió de l'energia verda de la futura comunitat energètica portuària. Es tracta de la definició de la xarxa de distribució elèctrica intel·ligent.

Aquesta inclou xarxes bidireccionals, amb capacitat per transmetre electricitat en tots dos sentits, la qual cosa permet que unes empreses puguin convertir-se en productores d'electricitat i, al mateix temps, en consumidores, en funció de l'evolució de l'energia demanada.

En aquest sentit, el Port ha iniciat la redacció del projecte pilot per definir la solució tècnica per a la implantació de la comunitat energètica del Port de Tarragona al Moll de Costa, aprofitant les plaques solars del Refugi 1.
 

Evolució sostenible

La instal·lació dels panells solars té com a objectiu millorar l'eficiència energètica dels equipaments del Moll de Costa i del Port de Tarragona, així com estimular l'ús de les energies renovables i l'autosuficiència energètica en el que és un dels compromisos que té l'Autoritat Portuària de Tarragona en el seu procés transició energètica.

En aquest sentit, la futura instal·lació produirà el 17% de l'energia elèctrica que consumeix el Moll de Costa. Aquests panells sumaran 223 kWp de potència màxima al sistema de producció ja existent d'energia elèctrica fotovoltaica del Port, que assolirà així una capacitat màxima de producció de 338 MWh/any, dels quals 282 MWh/any seran per autoconsum.

Quan la futura planta es trobi en funcionament s'estima una reducció anual d'emissions de 90 tCO2 i un estalvi econòmic anual de 56.450 euros.

Actualment, el Port ja produeix energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques en el sostre de l'edifici administratiu, a l'edifici del nou Punt d'Inspecció Fronterer (PIF), a les dependències de Duanes, a la Confraria de Pescadors, a l'edifici de la Policia Portuària, i al Museu del Port.