Canvis històrics i de signe contrari a Riudoms i Almoster

Junts manté feus tradicionals com les Borges o Alforja

Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Riudoms
Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Riudoms | Ajuntament de Riudoms
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 11:10h
ERC ha aconseguit una fita històrica a Riudoms, arrabassar l'alcaldia del poble a Junts. Les majories assolides per Josep Cruset havien perdut força, però Sergi Pedret encara la va saber mantenir el 2019 amb set regidors. Aquest diumenge, en canvi, la llista republicana encapçalada per Ricard Gili ha obtingut set regidors, una majoria absoluta que els permetrà governar en solitari.

De fet, al plenari riudomenc només hi haurà dos partits, perquè els sis regidors restants són els de Junts. Amb la CUP sense presentar-se a les eleccions (tenia un regidor), ni el PSC ni el PP han assolit prou vots per mantenir-se i entrar a l'Ajuntament respectivament. Així doncs, Gili serà alcalde el pròxim 17 de juny, quan se celebraran els plens de constitució de tots els Ajuntaments.

Canvi de tornes en sentit contrari a Almoster, on ERC, encapçalada pel delegat de la Generalitat al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha perdut l'àmplia majoria absoluta que tenia de set regidors dels nou que hi ha a l'Ajuntament. Després d'aquest diumenge s'ha quedat amb tres i s'ha convertit en la segona força del plenari. Les eleccions les ha guanyat Josep Canals de Junts, que ha passat de dos regidors a quatre.

A l'escenari polític local s'hi suma En Comú Podem, amb Miquel Àngel Masip al capdavant, que ha obtingut dos representants. La llista, conformada per alguns exrepublicans, apostava per un canvi de govern al poble que ara pot quedar a les seves mans. Xifré deixarà de ser alcalde després de 19 anys al càrrec durant els quals, com a home fort dels republicans a la regió, també ha sigut delegat territorial en diverses ocasions.
 

Joaquim Calatayud i Joanjo Garcia mantenen els feus de Junts

Junts ha tornat a guanyar a les Borges del Camp i revalida la majoria absoluta que ja tenia el mateix Joaquim Calatayud amb sis regidors. ERC, amb Rosa Maria Abelló, ha perdut un dels quatre que va aconseguir el 2019. La presidenta del Consell Comarcal —va agafar el relleu, precisament, de Calatayud— no ha pogut mantenir els quatre representants i en tindrà tres els pròxims quatre anys.

Qui s'ha endut aquest regidor és la CUP, que entra a l'Ajuntament amb Dídac Casas com a únic representant. Els cupaires, de fet, s'han quedat a 29 vots d'obtenir el segon regidor. Qui també ha mantingut resultats és el PSC, que repeteix amb un representant al plenari, Josep Maria Tost.

Junts no ha perdut representació i mantindrà la majoria absoluta a Alforja quatre anys més amb Joan Josep Garcia al capdavant. Amb els mateixos cinc regidors que tenien des del 2019, compartiran el ple de l'Ajuntament amb els quatre que ha assolit ERC. Els republicans n'han sumat un als tres que han tingut aquest mandat i han deixat fora del consistori el PSC.