ATENCIÓ

Restablert el trànsit a l'AP-7, a l'Aldea

Apagar l’incendi quan no hi ha foc

En aquests últims dies els incendis han estat els protagonistes de moltes de les notícies en la premsa, com el foc de la Llutxent, Grècia o Califòrnia, uns indrets que ens queden llunyans. Fa pocs dies, les nostres comarques també han patit un incendi forestal, a Cabra del Camp. Tot i no haver cremat una gran superfície, ens fa recordar que aquí també pot passar i que hi ha un concepte que pren gran importància: la prevenció.

 

Totes aquestes històries que hem sentit a les notícies darrerament ens posen de manifest que amb el foc, a part de les pèrdues materials, també perillen les vides de les persones afectades i sobretot, la dels que lluiten per combatre les flames: els bombers. La seva feina la veiem en el moment en què actuen contra l'incendi, però també es dediquen a treballar contra els incendis quan no hi ha foc, juntament amb els Agents Rurals. Al llarg de l'any tenen gran importància les tasques de prevenció, com les cremes controlades d'alguns terrenys o les pastures amb el ramat (cada cop més escàs), etc. Una tasca que acostuma a passar desapercebuda, però que és molt necessària.

 

Tornant a l'incendi de Cabra del Camp d'aquesta setmana, la prevenció va jugar un paper molt important per evitar que les flames s'escampessin més cap a la urbanització de Mas del Plata. Així ho van posar de manifest els Bombers en les xarxes socials amb aquest missatge: «Gràcies a la gestió de les franges perimetrals d'algunes de les finques de Mas del Plata, els Bombers hem pogut emplaçar-hi vehicles. L'incendi de Cabra del Camp ha progressat en aquestes zones tractades només per la superfície, amb menys intensitat. La prevenció ajuda a l'extinció».

 

Malgrat tots aquests esforços per prevenir incendis, de vegades hi ha episodis inexplicables. Fa uns dies els Bombers Voluntaris d'Alcover denunciaven a les xarxes socials que havien trobat ni més ni menys que restes d'una foguera al Niu de l'Àliga. Ni la prohibició de fer foc, ni els cartells amb les normes, ni el sentit comú han funcionat aquí, tot i el perill que comporta. Els bombers es posen les mans al cap quan es troben amb imatges com aquesta, ja que es tracta d'una zona de molt difícil accés per a ells, per tant, la precaució en aquest indret ha de ser màxima.

 

És per això que, al final, per molts esforços que es facin, la responsabilitat per evitar desastres és de cadascú. I moltes vegades, la millor prevenció és la conscienciació de la gent.
Comentaris

envia el comentari