ATENCIÓ

🔥 Estabilitzat l'incendi forestal a Cornudella de Montsant, al Priorat

Ordenances que podrien ser innecessàries

Reus tindrà una nova ordenança d'animals a partir de dilluns vinent. A priori, la proposta del govern ha de rebre prou suports per part d'alguns dels grups que l'han treballat conjuntament amb entitats animalistes i socials. La normativa posa sobre el paper algunes regulacions que ja eren vigents arran d'una llei del Parlament, i complementa altres punts de la campanya que el govern local va engegar fa un any i mig.

 

Hi ha qüestions, però, que potser no hauria de caldre que establís una ordenança i que, per tant, potser no caldria haver de sancionar. Un exemple és el fet d'alimentar els coloms. No té gaire sentit queixar-se que n'hi ha massa si després se'ls llença menjar, o se'n deixa sobre la taula de la terrassa on hem fet un cafè i un croissant. Un altre exemple és l'obligació que fures, gats i gossos duguin xip, o la prohibició de vendre animals al carrer o utilitzar-los com a reclam comercial.

 

Segons s'explicava durant la presentació de l'ordenança, aquesta prohibició vol evitar que els animals s'utilitzin com un caprici. En la mateixa línia, hi ha entitats que aturen les adopcions de gats i gossos durant l'època de Nadal, per evitar que l'animal sigui un regal dels que fa molta il·lusió quan surt de la caixa, però que fa nosa quan a l'estiu volem marxar de vacances. I aquí es podria obrir un nou debat: cal comprar havent-hi gosseres i entitats que no poden assumir la quantitat d'animals abandonats o perduts que els arriben?

 

I si per part de la ciutadania hi ha coses que es podrien fer millor, n'hi ha per part del govern? Si es parla amb entitats o amb persones que tenen principalment gossos a casa, sí. Una de les primeres qüestions que posen sobre la taula és la manca d'espais per als animals. Els 'pipicans' que hi ha no serveixen perquè els gossos s'esbargeixin, i els espais que sí que serveixen per això, expliquen, són pocs i mal distribuïts. Aquesta mateixa setmana, per exemple, comparen els equipaments que té Reus amb el que ha posat en marxa Cambrils.

 

De tot plegat se'n parlarà al plenari municipal de dilluns vinent, on el govern compta aprovar l'ordenança. Resta per veure si serà un debat constructiu o no. Segons ha explicat Daniel Rubio, regidor reusenc de Medi Ambient, ni CUP ni PSC hi donaran suport, a parer seu, sense motius de pes per no fer-ho. Totes dues formacions, en canvi, consideren que l'ordenança és un document de mínims que no fa més que actualitzar la normativa segons la llei catalana, que no té l'ambició d'anar més enllà i que, en definitiva, opinen, només serveix per complir l'expedient.
Comentaris

envia el comentari