PORTADES

Les portades d'avui dimecres, 24 d'abril

FOTOS

La jornada castellera de Sant Jordi a Tarragona, en imatges

Quan tothom es coneix...

La situació de la Cooperativa de l'Aleixar és actual i, per tant, fa de mal analitzar, com qualsevol esdeveniment que no hagi acabat; sempre pot haver-hi un gir de guió que ho canviï tot, però en aquest cas sembla poc probable. No és la primera cooperativa que passa per una situació com aquesta, tot i que, de les que recordo que hi han passat els darrers anys, crec que no n'hi ha hagut dues que hi arribessin de la mateixa manera.

 

A Cambrils es va fer servir la secció de crèdit com si fos un banc, sense les garanties ni l'estructura d'un banc. A l'Aleixar sembla que el que s'ha fet és falsificar documentació per manipular la comptabilitat. El resultat és el sabut, famílies enganxades i persones grans que ho tenien tot a la Cooperativa. A certa edat, si pots solucionar les coses sense haver d'agafar el cotxe o l'autobús, millor.

 

I com ha passat? Doncs sembla que per la màniga ampla que han deixat a alguns. Un sol soci té un crèdit amb la Cooperativa de 300.000 euros que diu que no pensa tornar. I no és l'únic, tot i que sí el més gros. Entremig, els veïns i les veïnes del poble, que no se'n saben avenir que algú tan proper i amb qui tenien tanta confiança pugui tenir part d'implicació en tot plegat. Quan es va saber que hi havia aquesta situació, els que no som del poble vam pensar que el sentiment majoritari seria el de ràbia, que la tensió es palparia a l'ambient.

 

Però no va ser així. Precisament perquè és un poble on es coneix tothom, el primer que va envair els carrers del poble va ser la sorpresa i la indignació. I els que no som de l'Aleixar vam tardar a entendre què passava perquè els veïns preferissin no parlar del tema que disparar —metafòricament parlant— contra algú. Precisament que és un poble on es coneix tothom. Com a qualsevol municipi amb cooperativa, és probable que, qui més qui menys, tingui un compte a la secció de crèdit, i que, fins i tot, qui més qui menys sàpiga qui demana o retorna crèdits.

 

Creure que algú amb qui confies t'ha traït d'aquesta manera no és fàcil, i fer acusacions, encara que fos amb la certesa absoluta, tampoc. A sobre s'hi afegeix que hi ha unes quantes dotzenes de crèdits no retornats i que, per tant, pot ser que un d'aquests sigui d'algun familiar o amic proper. I si a mi m'han bloquejat els comptes perquè un amic o familiar no ha retornat un crèdit, però jo segueixo podent pagar el lloguer, potser preferiria que la situació se solucionés de pressa i en silenci, i sense que terceres persones encenguessin un conflicte.