El vot —i el vet— femení a les properes eleccions

Com tots sabem, s'aveïna una tempesta electoral en tot just 3 mesos. Eleccions generals i a les Corts Valencianes -Ximo Puig va avançar les eleccions el passat 5 de març- el proper 28 d'abril; eleccions autonòmiques en dotze comunitats autònomes, així com municipals i al Parlament Europeu el diumenge 26 de maig.

 

En tots aquests comicis el vot femení és fonamental per a decantar la balança cap a unes possibles aliances que puguin anar conformant-se una vegada constituït el Congrés, els parlaments autonòmics i els ajuntaments. En aquest cas, podríem afirmar el següent: “els principals partits polítics s'han llançat a pel vot femení”.

 

Per això, les formacions polítiques ja estan a la graella de sortida i han manifestat les seves posicions, totes elles interessants d'analitzar.

 

Per exemple, el partit del Govern, el PSOE, ha “americanitzat” la seva campanya utilitzant a la manifestació del 8-M a la dona del President, Begoña Gómez, i també en un vídeo que ha difós a través de xarxes socials sota el lema “L'Espanya que vols és feminista”. Recordem, a més, que el principal eslògan de campanya socialista és #LaEspañaQueQuieres.

 

El principal partit de l'oposició s'enfronta a les primeres eleccions sense Rajoy, posant a prova el recent canvi de lideratge. En aquesta formació política va haver-hi certa indecisió respecte a l'assistència als actes del 8-M: inicialment s'inclinaven per assistir, però, una vegada publicat el manifest, van declinar formar-hi part. En tot cas, també s'ha sumat a la campanya feminista i ha elaborat un vídeo amb les seves principals dirigents femenines argüint el següent: “Molts diuen, nosaltres fem”.

 

D'altra banda, els altres dos principals partits del panorama polític espanyol tenen visions contraposades. D'una banda, Unidas Podemos reivindica el feminisme i la lluita contra la societat patriarcal sent organitzador dels actes al costat d'associacions afins. No obstant això, l'anunci de Pablo Iglesias -a través d'una imatge ja retirada- i les declaracions d'Echenique admetent que només farien vaga les dones del seu partit, han passat factura al partit morat.

 

Finalment, Ciutadans s'ha desmarcat dels altres partits presentant un decàleg de Feminisme Liberal i va formar part de la manifestació a través de membres de la seva executiva nacional, però sense subscriure el manifest. També buscaran atreure el vot femení amb la presència d'Inés Arrimadas a la candidatura al Congrés de la formació taronja per Barcelona i formant tiquet electoral amb el líder nacional.

 

En definitiva, podem afirmar que les dones decidiran el signe del pròxim govern d'Espanya i el nom del proper President i, com hem relatat anteriorment, els partits s'han marcat com a prioritat la consecució del vot femení en una campanya molt més segmentada, tant en població com en territoris.

 

Llavors, el veto -potser més que el vot- de la població femenina a segons quins partits serà el issue clau en la tempesta electoral que s'apropa.

 

Ángel Guillén

Consultor Polític i d’Assumptes Públics