MINUT A MINUT

🔴Manifestants tallen les vies del tren a Tarragona

ÚLTIMA HORA

❗ Convoquen una vaga general per al pròxim divendres, 18 d'octubre

El Territori: 'Baix Penedès-Baix Llobregat'

Doncs sí, ja hem arribat, el Baix Penedès ja és sociològicament i políticament com el Baix Llobregat. Això és bo o dolent? Depèn dels criteris de valoració que fem. A la primera reunió que vaig assistir, com a President Comarcal del Baix Penedès en el període 2007-2011, al Consell Consultiu del Pla Estratègic del Camp de Tarragona, encarregat per la Generalitat de Catalunya a la Universitat Rovira i Virgili el 2006, vaig manifestar que existia una visió de territori equivocada.

 

Els plànols que van mostrar delimitaven fins al municipi de Torredembarra, i era necessari que dibuixessin fins al límit del municipi de Cunit, perquè no fer-ho pecava de poca sensibilitat amb el territori del Baix Penedès i no se sortia –com sempre- de l'eix Tarragona-Reus-Valls-Cambrils. En aquella intervenció vaig dir que, si no canviaven d'actitud, el Baix Penedès esdevindria el Baix Llobregat.

 

Són molts els factors que intervenen en el procés de canvi. El primer, la poca visió territorial per part de la Generalitat, de la província, i una supremacia de l'eix territorial abans citat. En segon lloc, la crisi econòmica a partir del 2007, de la qual encara no n'hem sortit. En tercer lloc, la manca de decisions sobre què fer amb els tres sectors de l'economia, tant en l'àmbit de Catalunya com del Penedès (ara tot just es tramita el Pla Parcial Territorial).

 

En quart lloc, què fer amb la problemàtica de l'habitatge, on tenim una llei 24/2015 a Catalunya per desplegar. Incidència dels preus, tant de compra com de lloguer, habitatge social, hem de tenir en compte que els valors dels mòduls d'HPO són més alts que el valor de mercat. En cinquè lloc, les situacions extremes de famílies que necessiten suport i ajudes socials de tota mena. Recauen com administració més propera als ajuntaments, i això suposa més despeses pels pressupostos municipals. Per últim, la política conjuntural no afavoreix a resoldre tots aquests problemes, tenint en compte que des de la sentència del 2010 a la reforma de l'Estatut del 2006 fins avui, Catalunya no té una pau ni econòmica ni política ni social.

 

Doncs què ha passat en aquestes darreres eleccions municipals del 26 de maig? Que el socialisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'ha recuperat i expandit a territoris com el Garraf i, sobretot, el Baix Penedès. Gran part d'aquest vot fa vuit anys es va traslladar a Cs per allò de 'soy catalán y español'. Ara, han anat tornant al PSOE, sobretot des de la recuperació del seu màxim mandatari, Pedro Sánchez, i ara diuen 'no, si yo siempre he sido socialista'.

 

Vet aquí que els resultats de les darreres eleccions municipals han premiat més que mai els partits. Al principi d'aquest escrit deia si era bo o dolent, no es tracta de bo o dolent, es tracta de la possible pèrdua de valors culturals, la llengua i, perquè no dir-ho, per la manca de no tenir un projecte propi. Estem on som, és a dir, pitjor. Espero i desitjo que el Pla Parcial Territorial, l'economia, i el saber on anem ho arreglarà tot... o no? Tindrem la intel·ligència i la cura de deixar un futur millor pels nostres néts? Hi ha tantes coses a fer, per què no comencem per no ser la comarca amb més atur de Catalunya?
Comentaris

envia el comentari